LNK žinių reportaže rodoma, kaip 33 laipsnių karštyje prekybininkė pardavinėja šaldytą, rūkytą, vytintą žuvį ir viskas dėžėje, tiesiai ant palangės. Pardavėja atsako, kad čia tik pavyzdžiai ir jų neparduodanti.

Tačiau turguje pasisukiojusi žurnalistė paklausinėja daugiau prekybininkų. Kai kurie atsako, kad dalį produkcijos laiko šaldikliuose, o dalį ant palangės, nes karštis nepakenks, kadangi produktas vytintas. Kiti tvirtina, kad naudoja oro kondicionierius ir patalpa yra vėsi. Kaip skelbiama reportaže, turgavietės prekybininkai taip pat tvirtina, kad tokiais orais daug produkcijos neužsisako. Prekybininkai tikina, kad karštyje produktus prižiūri.

Visgi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai abejoja, pastarosiomis dienomis tarnyba sulaukia gerokai duagiau skundų dėl netinkamai laikomų maisto produktų.

„Skundai dažniausiai yra dėl mažų kaimo parduotuvių arba prekyviečių, kai prekiaujama iš automobilių, iš kioskų, iš prekystalių. Tokiu atveju ta rizika daug didesnė. Vėlgi gaminiai laikomi ne pačiame šaldytuve, o esant tokiems karštiems orams, tokioms ekstremalioms situacijoms yra labai nepalanku pačiam maistui“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus patarėja Ona Keblienė.

Reportaže patariama, kad ypač atidiems reikia būti perkant pieno, mėsos, žuvies produktus, nes net galiojantis vartojimo terminas negarantuoja, kad produktas nepradėjo gesti.

Mėgstantiems apsipirkti turgeliuose ar pas smulkius prekybininkus, pirmiausia patariama atkreipti dėmesį į produkto galiojimo datą, tada apžiūrėti pakuotę, produkto spalvą, prekybos vietą. Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai žada dažnesnius apsilankymus mažose prekyvietėse ir griežtesnę parduodamų produktų patikrą. Patariama peržiūrėti namuose turimas maisto atsargas ir išmesti įtartinus produktus.

„Galima žarnyno užkrečiamosiomis ligomis užsikrėsti, kurios tikrai netrunka dvi valandas ir truks savaitę ir ilgiau, gresia ir organizmo išsekimas paskui. Dar taip karšta, tikrai šis metų laikas nėra palankus sirgti“, – teigia O. Keblienė.

Atsikratę netinkamų maisto produktų neišvengiamai susidursite su kita problema, per karščius šiukšlių konteinerių dvokas dar paaštrėja, šiukšles apspinta musės, pranešama reportaže.

„Jei vietovėje būtų žiurkės ir būtų kokie maro laikai, tai pavojus būtų tikrai realus“, – komentuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Irena Taraškevičienė.

Visgi ekspertė tikina, kad šiais laikais perpildyti konteineriai, ypač per karščius, labiau nemalonūs akiai ir uoslei, o žmogaus sveikatai pavojaus nekelia.

„Pirmiausia tas savo atliekas sandariai supakuoti ir nemesti atvirai ir supakavus. Toks bendras patarimas – plauti tarą, pavyzdžiui suvalgei jogurto indelį ir išplauni. Bet dabar ir vandens ne per daugiausia mums yra. Laikyti tą konteinerį uždengtą. Turėtų tos atliekos būti pašalintos, kad būtų galima konteinerio dangtį uždaryti ir dar bendras patarimas tiems, kurie tvarko konteinerinius – konteinerių plovimas“, – pataria I. Taraškevičienė.

Sveikatos specialistė priduria, kad abiejų blogybių galima išvengti per karščius neperkant daug maisto produktų, tada nebus ir ką išmesti.