Finansų ministerija kaip vieną iš kovos su šešėliu priemonių numatė galimybę gyventojams susigrąžinti dalį sumokėtų mokesčių, oficialiai perkant ir apskaitant automobilių bei pastatų remonto darbus, auklių paslaugas. Tuo pačiu numatyta, kad bus peržiūrimas veiklų su verslo liudijimu sąrašas – „iš sąrašo išbraukiamos tos veiklos, kurių atžvilgiu nuo sausio 1 d. taikoma GPM lengvata“.

2018 metų lapkričio mėnesį Finansų ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigė, jog „parengė ir pateikė visuomenei derinti Vyriausybės nutarimo pataisas, kuriomis siaurinamas veiklų, vykdomų įsigijus verslo liudijimą, sąrašas. Pokyčius pajus trijų sričių – pastatų remonto, automobilių remonto ir vaikų priežiūros paslaugų tiekėjai, kurių Lietuvoje yra apie 23 tūkst. Jie savo veiklą vykdyti įsigijus verslo liudijimą galės iki 2019 m. liepos 1 d.“.

Taip pat skelbta, kad „pereiti“ iš verslo liudijimų į kitą veiklos formą bus paprasta – tereikės informuoti Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) apie pasikeitusį mokesčio nuo individualios veiklos pajamų mokėjimo būdą ir gyventojui bus parengta veiklos vykdymo pažyma.

Artėja liepos mėnuo, nuo kurio neturėtų likti verslo liudijimų šioms veikloms, tačiau paaiškėjo, kad Vyriausybės nutarimo dar nėra, derybos ir derinamas su visuomene nebaigtas, tad ir pokyčių jokių nebus.

„Vyriausybės nutarimas, reguliuojantis verslo liudijimų išdavimo gyventojams taisykles ir veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšių sąrašą nėra pakeistas. Tai reiškia, kad gyventojai užsiimantys arba norėdami užsiimti tokia individualia veikla kaip auklių, automobilių remonto darbų ar statybos darbų veikla, ir toliau turi teisę mokėti fiksuotą pajamų mokestį, įsigydami atitinkamos veiklos verslo liudijimą. Pažymėtina ir tai, kad gyventojai gali patys rinktis mokėti pajamų mokestį nuo vykdant individualią veiklą gautų pajamų ir patirtų išlaidų skirtumo“, – rašoma DELFI gautame Finansų ministerijos atsakyme.

DELFI taip pat teiravosi, kodėl buvo delsiama priimti šį nutarimą, kada jis bus priimtas ir kada šioms veikloms bus panaikinti verslo liudijimai. Teirautasi ir, ar iš viso nebebus naikinami verslo liudijimai šioms veiklos.

„Dėl verslo liudijimų diskusija dar nėra pasibaigusi. Finansų ministerija buvo parengusi pertvarką šioje srityje ir diskusija su smulkaus verslo bendruomene dar nesibaigė. Kaip keisis situacija dėl verslo liudijimų sąrašo peržiūros, dar per anksti būtų pasakyti“, – tokį atsakymą į šiuos klausimus gavo DELFI.

Tad verslo liudijimų auklėms ir „meistriukams“ ateitis – apgaubta nežinios.

Gyventojai įsigytas paslaugas jau registruoja

Būtina paminėti, kad gyventojams įsigyjantiems šias paslaugas viskas galioja kaip galioję. Jie galės pasinaudoti GPM lengvata ir jau aktyviai registruoja VMI puslapyje savo išlaidas.

„Visi norintys iš karto užregistruoti gautus dokumentus, jau dabar gali teikti minėtus PRC912 pranešimus numatyta tvarka.

Nuo šių metų pradžios pateikta beveik 1000 gyventojų pranešimų apie išlaidas, iš kurių didžiausią dalį (apie 80 proc.) sudaro pranešimai apie išlaidas lengvųjų automobilių remontui. Kone penktadalį pranešimų sudaro už atliktus pastatų ir kitų statinių apdailos ir bet kokio remonto darbus patirtos išlaidos, mažiausiai gautų pranešimų (apie 2 proc.) – išlaidos už nepilnamečių vaikų iki 18 metų priežiūros paslaugas“, – informuoja VMI.

Vaizdinę medžiagą, kaip užpildyti šią deklaraciją rasite čia.

Taip pat primenama, kad šių metų pradžioje startavo virtualus buhalteris i.APS. Šioje programoje individualią veiklą pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimą vykdantys gyventojai gali vesti pajamas ir išlaidas, išrašyti apskaitos dokumentus (PVM sąskaitą faktūrą, sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo–pardavimo kvitą).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)