„Pelno sumažėjimą, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, lėmė 2018 metų kredito unijų paskolų vertės atkūrimas, sudaręs reikšmingą pelno dalį – 1,3 mln. eurų, ir tai, kad buvusi didžiausia kredito unija „Mano unija“ tapo specializuotu banku“, - pranešime sako Lietuvos banko (LB) Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

Jo teigimu, kredito unijos, kurioms tam nepakako kapitalo, nepadengtus nuostolius perkėlė į 2019 metų pradžią, tikėdamosi uždirbtu pelnu juos padengti ateityje.

Šių metų balandžio 1 dienos finansinių ataskaitų duomenimis, 30 kredito unijų dar yra sukaupusios 6,9 mln. eurų praėjusių metų nepaskirstytųjų nuostolių, todėl šioms kredito unijoms sprendimai dėl veiklos optimizavimo ir efektyvumo didinimo ir toliau yra aktualūs, teigia LB.
Kaip informuoja LB, šių metų pirmą ketvirtį pelningai dirbusios 43 unijos uždirbo 1,2 mln. eurų pelną, o 21 kredito unija patyrė 0,5 mln. eurų. nuostolį.

Kredito unijos uždirbo 12,9 proc. daugiau grynųjų palūkanų pajamų ir 28,5 proc. daugiau grynųjų paslaugų bei komisinių pajamų, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu. Didžiausia išlaidų dalis (64 proc.) teko operacinėms išlaidoms, kurios, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, šiek tiek išaugo (0,6 mln. eurų), nurodo centrinis bankas.

Didžiausią kredito unijų turto dalį (66,3 proc.) balandžio 1 dieną, kaip ir anksčiau, sudarė nariams suteiktos paskolos. Jiems suteikta 469 mln. eurų paskolų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)