Prekybininkai DELFI tvirtina, kad kai kur populiariausių modelių oro kondicionierių ar ventiliatorių jau nebėra – lentynos iššluotos. Šiuo laikotarpiu darbų padaugėjo ir kondicionierius montuojantiems darbininkams, jų paslaugų gali tekti laukti ne vieną dieną.

Populiariausių oro kondicionierių nebelieka lentynose

Pigu.lt“ Komunikacijos vadovė Raimonda Strazdauskaitė paminėjo, kad oro kondicionierių pardavimai, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 1,5 karto.

„Pastebime, kad pirkėjai pasimokė iš klaidų ir nelaukė, kol užplūs karščiai, daugelis vasarai pradėjo ruoštis iš anksto. Padidėjusią oro kondicionierių paklausą pastebėjome daug anksčiau, lyginant su pernai, tam įtakos turėjo ir kiek anksčiau prasidėję vasariški orai“, – teigė ji.

Apie didėjančius pardavimus kalba ir „Topo grupė“ ir „Kesko Senukai“.

„Per pirmąsias 9 birželio dienas, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, iš tiesų pastebimas mobilių kondicionierių pardavimų augimas – lyginamuoju laikotarpiu šiemet jų nupirkta 2,5 karto daugiau“, – rašoma gautuose atsakymuose iš „Kesko Senukų“.

„Pardavimai auga visuose miestuose, tačiau, žinoma, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje pardavimai yra didesni. Didesniuose miestuose matosi aiški tendencija pasirūpinti ilgalaikiu sprendimu. Čia pirkėjai renkasi pakabinamus kondicionierius, užsako jų įrengimą. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje pirkėjai renkasi brangesnius, daugiau funkcijų turinčius, žymių prekinių ženklų kondicionierius („Daikin“, „Mitsubishi“)“, – prideda „Topo grupės“ rinkodaros vadovė Raimonda Gudaitė.

R. Strazdauskaitė tvirtina, kad patys paklausiausi oro kondicionieriai jau beveik išpirkti.

„Šiuo metu populiariausi yra A klasės oro kondicionieriai. Klientai prioritetą teikia žinomiems prekės ženklams, pavyzdžiui „Electrolux“. Šių kondicionierių pasiūloje dabar beveik nebeliko. Taip pat pastebime, kad klientai vis labiau šia buitine technika, lygina įvairių modelių savybes, ieško geriausio kainos ir kokybės santykio, tad vis dažniau atranda ir naujus gamintojus. Populiarėja vokiečių kompanijos „Trotec“ oro kondicionieriai“, – pasakoja „Pigu.lt“ atstovė.

Negaili ir kelių šimtų eurų

Prekybininkai pasakoja, kad lietuviai rinkdamiesi oro kondicionierių atkreipia dėmesį į kokybę, domisi tiek mobiliais oro kondicionieriais, tiek montuojamais ir pakabinamais oro kondicionieriais. Jų kaina paprastai prasideda nuo kelių šimtų eurų.

Kondicionierius

„Kalbant apie populiariausius modelius, daugiausia parduodame mobilių oro kondicionierių, kurių kaina svyruoja nuo 250 iki 350 eurų“, – pasakoja R. Strazdauskaitė.

„Šiais metais tarp pirkėjų ypač populiarėja montuojami pakabinami kondicionieriai ir jų montavimo paslauga. Šiuo metu kondicionierius Vilniuje ir Kaune galime pajungti per 3 darbo dienas. Kondicionierių pardavimai ir jų įmontavimo paslaugos namuose yra 5 kartus didesni nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, o lyginant su ankstesnėmis šių metų savaitėmis net 10 kartų didesni.

Mūsų asortimente kondicionierių kaina prasideda nuo 299 Eur (bazinių funkcijų modelius) iki 2000 Eur kainuojančių pakabinamų „Daikin“ ir „Mitsubishi“ kondicionierių. Populiariausi tarp pirkėjų – 500 Eur ir daugiau kainuojantys kondicionieriai“, – tvirtino „Topo grupės“ rinkodaros vadovė ir pridėjo, kad kondicionierių trūkumo nejaučiama.

Gali tekti palaukti montuotojo paslaugų

Kalbintieji prekybininkai nurodo, kad prieš renkantis oro kondicionierių svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokiose patalpose jis bus naudojamas. Nuo to priklausys ir kokio oro kondicionieriaus tipo reiks, ir kokio galingumo.

„Mobilų kondicionierių rekomenduojama statyti maždaug 20–ies centimetrų atstumu nuo sienos – tai užtikrins tinkamą oro cirkuliaciją. Tuo tarpu siekiant kuo greičiau atvėsinti kambarį, oro srautą derėtų nukreipti į kambario vidurį.

Stacionarią arba ant sienos montuojamą kondicionavimo sistemą patariama įsigyti tiems, kurie namuose dar nepradėjo vykdyti apdailos darbų. Nors montuoti kondicionavimo sistemą galima ir jau atlikus apdailos darbus, vis tik geriausia būtų ją įsirengti prieš tai. Tuomet galima gražiai paslėpti laidus ir žarneles. Taip pat reikia apgalvoti, kur bus statomas išorinis kondicionieriaus blokas. Rekomenduojama išorinio bloko nemontuoti tokiose vietose, kur techninis jo aptarnavimas būtų sudėtingas arba neįmanomas be specialios įrangos.

Prieš perkant kondicionierių, patariama įvertinti ir patalpos, kurioje jis bus, plotą. 1 kW šalčio vidutiniškai atvėsina 8–15 kv. metrų plotą (su šildymo funkcija – 10–15 kv. m). Pavyzdžiui, norint atvėsinti 40 kv. m ploto patalpą, jums reikės 3,5 kW galingumo kondicionieriaus“, – patarimais dalinasi „Kesko Senukų“ specialistai.

Tiesa, išsirinkus montuojamą kondicionierių prireiks ir meistrų pagalbos. Perspėjama, kad karščių laikotarpiu gali nepavykti greitai šios paslaugos gauti.

„Kondicionieriaus funkcijų poreikis labai individualus sprendimas. Pavasarį besirenkantys dažniau renkasi įmontuojamus kondicionierius. Perkantiems per pačius karščius svarbiausia tampa prekės gavimo ir įrengimo greitis, galimybė naudoti „čia ir dabar“.

Visada rekomenduojame pradėti galvoti apie kondicionierių dar prieš prasidedant karščiams. Apgalvoti reikalingas funkcijas, kondicionuojamų patalpų plotą, tinkamą įrengimo laiką. Patys efektyviausi yra įmontuojami kondicionieriai su išvedimu į lauką, tokio tipo kondicionieriai dažnai turi ir šildymo funkciją, todėl puikiai tiks ir šaltuoju sezonu. Šiuos kondicionierius kabina specializuoti meistrai, todėl esant pačiam sezonui, galimi ilgesni montavimo laukimai. „Topo Centre“ ši paslauga atliekama per 3 dienas Vilniuje ir Kaune.

Kalbant apie laisvai pastatomą kondicionierių, pirkėjas turi atsiminti, kad jam vis tiek bus reikalingas išvedimas į lauką (dažnu atveju per pravirą langą). Praviras langas, pro kurį įeina šiltas oras mažina kondicionieriaus veikimo efektyvumą. Šiai problemai spręsti greitu metu galėsime pasiūlyti specialų apvalkalą praviram langui, kuris užtikrins, kad oras iš lauko nepatektų į patalpos vidų, taip didinant kondicionieriaus veikimo efektyvumą. Šis apvalkalas kainuos kiek mažiau nei 30 Eur“, – apie oro kondicionierių įrengimą pasakojo R. Gudaitė.

Oro kondicionierius ir nuomoja

Nemažiau populiari paslauga tokiu laikotarpiu tampa ir mobilių oro kondicionierių nuoma. Internete pilna pasiūlymų – oro kondicionierių galima išsinuomoti ne tik dienai ar daugiau, bet ir reikiamam valandų skaičiui. Pavyzdžiui, viename tinklalapių skelbiama, kad oro kondicionieriaus nuoma 1 val. kainuotų 2,90 Eur.

Pastebima, kad kaina dienai svyruoja nuo 10 Eur iki 20 Eur už dieną. Kuo ilgesniam laikui nuomojama, tuo siūloma kaina mažesnė.

Ventiliatorių pardavimai keliolika kartų didesni

Ne visi gyventojai skuba įsigyti oro kondicionierių. Kiti renkasi ventiliatorių, o pastarųjų padidėjusius pardavimus prekybininkai taip pat pastebi.

„Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, ventiliatorių pardavimai išaugo daugiau nei du kartus Labiausiai perkami yra ant žemės pastatomi ventiliatoriai. Populiariausių modelių kaina yra apie 20 eurų.

Patalpų oro kokybe besirūpinantys klientai vis dažniau išbando oro vėsintuvus, kurie sujungia oro vėsinimo, valymo, drėkinimo bei ventiliatoriaus funkcijas. Šie įrenginiai gaivina ir vėsina orą, naudojant vandens išgarinimo būdą“, – komentavo „Pigu.lt“ komunikacijos vadovė R. Strazdauskaitė.

Oro kondicionierius

„Topo grupės“ rinkodaros vadovė R. Gudaitė pastebėjo, kad nors oro kondicionierių paklausa sparčiai auga, ventiliatorių pardavimai vis dar keliolika kartų lenkia kondicionierių pardavimus.

„Klientai vis daugiau dėmesio skiria papildomoms funkcijoms, dizainui. Šių prekių kainos svyruoja nuo 15 Eur paprastam ant stalo pastatomam ventiliatoriui iki 450 Eur brangiausiems, pažangių technologijų „Dyson“ gamintojo ventiliatoriams, su papildoma oro valymo funkcija.

Paskutinių 5 dienų populiariausias ventiliatorius „Rowenta“, kainuojantis apie 130 Eur, buvo tiesiog iššluotas. Šiais metais turime ir naujovę – ventiliatorius, kurie vėsina ne tik pučiamu vėsiu oru bet papildomai ir vandens migla – jie turi specialią talpą vandeniui, ir sukuria vėsią vandens miglą. Jų kainos svyruoja tarp 100–120 Eur, juos taip pat perka“, – pasakojo R. Gudaitė.

„Kesko Senukai“ dalinasi pastebėjimais, kad per pirmas 9 birželio dienas ventiliatorių nupirkta 3,2 karto daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

„Renkantis ventiliatorių, siūloma įvertinti savo patalpų ir ventiliatoriaus dydžio santykį: kuo didesnis ventiliatorius, tuo didesnis oro kiekis yra vėsinamas. Tad, kuo didesnė patalpa, tuo galingesnis ventiliatorius turėtų būti. Pavyzdžiui, vienam žmogui atsivėsinti patalpoje reikėtų maždaug 50 W galingumo ventiliatoriaus. Taip pat patariama įvertinti ir ventiliatoriaus triukšmo lygį – rekomenduojama rinktis modelius, kurie neviršija 38 decibelų. Ypatingai karštomis dienomis, nuolatos įjungtą ventiliatorių laikant šalia savęs, triukšmo lygis neturėtų viršyti 25–30 decibelų“, – rašoma komentare DELFI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)