„NPD padidinimas yra viena efektyviausių priemonių kovojant su dirbančiųjų skurdu. (...) Sustabdant NPD didinimą šeima, jei vyras ir žmona uždirba po minimalų mėnesio atlyginimą (MMA), per metus praras po 1000 eurų. Dėl NPD sustabdymo labiausiai nukentės regionai, kuriuose atlyginimas yra nedidelis“, - Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje antradienį sakė V. Šapoka.

Finansų ministras taip pat teigė, kad EK pabrėžia, jog šalis turi ryžtingiau įgyvendinti pertvarkas švietimo, sveikatos ir inovacijų sektoriuose – tai, pasak ministro, susiję su tuo, kad sektoriai dabar valdomi neefektyviai.

„EK nemažai metų iš eilės rekomenduoja Lietuvai plėsti mokestinę bazę, įvesti automobilio mokestį, visuotinį nekilnojamojo turto mokestį ir papildomas surinktas lėšas nukreipti atskirties mažinimui.
EK nebesako, kad turime smarkiai padidinti mokesčius, kad papildomai skirtume šitiems sektoriams, nes akivaizdu, kad problema - ne lėšų trūkumas šitose srityse, o neefektyvus šitų sektorių valdymas“, - sakė V. Šapoka.

Tačiau frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis pastebėjo, kad, Europos Komisijos duomenimis, dirbančiųjų skurdas sudaro 8 proc., o socialines išmokas gaunančiųjų – virš 30 proc.
„Kuo remiantis jūs pasirinkote spręsti tos grupės, kuri turi pačią mažiausią skurdo riziką, problemas? Jūs referuojate, kad EK siūlo plėsti mokestinę bazę, bet jūs ją mažinate tai grupei, kuriais kurdo rizika yra mažiausia“, - kalbėjo G. Landsbergis.

V. Šapoka į tai atsakė, kad dirbančiųjų pajamos, sustabdžius NPD kėlimą, gali sumažėti 7 proc.

„Kalbant apie tai, kurie regionai nukentės labiausiai, tai labai aiškiai matysime, kad dirbančių šeimų pajamos, pavyzdžiui, Šalčininkų, Zarasų, Kalvarijų rajonuose bus mažesnės 7 proc. Tuo metu centriniuose didžiuosiuose miestuose augimas bus didesnis“, - sakė V. Šapoka.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Europos Komisija (EK) paskelbė Lietuvai ir kitoms ES valstybėms narėms skirtų ekonominės ir socialinės politikos rekomendacijų siūlymus. Lietuvai rekomenduojama imtis veiksmų mokesčių sistemos, švietimo, sveikatos bei inovacijų srityse.

EK siūlo gerinti mokestinių prievolių vykdymą ir plėsti mokesčių bazę, pereinant prie šaltinių,
kurių apmokestinimas mažiau kenkia augimui, mažinti pajamų nelygybę, skurdą ir socialinę atskirtį, be kita ko, pagerinant mokesčių ir socialinių išmokų sistemos struktūrą.

Antradienį Seimas turėtų svarstyti konservatorių rezoliuciją, kuria siūloma sustabdyti NPD didinimą, nes tai, anot siūlymo rengėjų, kasmet sumažintų biudžeto pajamas daugiau kaip 300 mln. eurų.