Savo kalbos pradžioje D. Grybauskaitė sakė, kad Lietuva ne tik dirba pagal europinę darbotvarkę, tačiau ją ir formuoja, nes turi ką pasiūlyti Europos ateičiai bei užsiminė apie SGD terminalo patirtį.

„Mūsų idėjos dalyvauja kuriant ES kibernetinį saugumo skydą, unikalūs Lietuvos produktai, tokie kaip „Demaskuok“ projektas, padeda visai ES kovoti su dezinformacija ir priešiška propaganda.

Lietuviškomis SGD terminalo įgyvendinimo patirtimis, kurios padėjo užtikrinti dujų tiekimo alternatyvas, naudojasi ir kitos pasaulio šalys. Mūsų iššūkiai taip pat tampa visos Europos rūpesčiu“, – metiniame pranešime sakė ji.

Pro akis jai nepraslydo ir su Europos Komisija pasirašytas politinis susitarimas dėl Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europos tinklais.

„Tai nesidairykime atgal į Rytus, nes puikiai žinome, kad BRELL žiede iš Maskvos dispečerinių sukasi ne tik elektra, bet ir įtaka“, – kalbėjo ji.

Prezidentė pasisakė ir apie Baltarusijoje statomą Astravo atominę elektrinę bei pabrėžė, kad ji negali veikti.

„ESPO šalys pripažino, kad ji pastatyta ant nesaugios aikštelės. Vadinasi, čia negali veikti jokia elektrinė. Būtina toliau siekti Astravo elektrinės uždarymo apskritai“, – sakė D. Grybauskaitė.

Savo kalboje ji taip pat išreiškė susirūpinimą, kad per pastaruosius metus smarkiai krito investuotojų pasitikėjimas mūsų šalies ekonomika.

„Neigiamai jų nuotaikai didžiausią įtaką turėjo kontraversiški valdžios sprendimai ir pareiškimai.

Draudimai ir apokaliptiniai scenarijai, kurpiami dalies valdančiųjų, kelia nerimą ne tik užsienio investuotojams.

Tai pasmerkia šalį nesibaigiančiam eksperimentavimui vaučeriais, pensijų pakopomis, švietimo modeliais, ligoninių mutacijomis ir veidrodinėmis ministerijomis“, – valdžią ir kai kurias jos reformas kritikavo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)