„Mes kiekvienais metais, kai planuojame biudžetus, kviečiame, kad Finansų ministerija daugiau skirtų lėšų socialinei apsaugai, nes būtent ji yra mažiausiai finansuojama sritis, tai yra didžiausias trūkumas šioje srityje, lyginant su Europos vidurkiais, ir dėl to yra skurdo ir nelygybės apraiškos Lietuvoje.

Tai jeigu mes skirtume tą dalį nuo bendrojo vidaus produkto, kaip skiriama Europoje, tai mūsų skurdas kur kas mažesnis būtų. Kiekvienais metais mes spaudžiame, kad Finansų ministerija būtų ryžtingesnė ir surinktų daugiau resursų ir būtent skirtų socialinei sričiai. Tai kiekvienais metais šita konfrontacija vyksta. Ji vyksta gal ne tiek viešai, kiek viduje, bet tikrai jos yra daug“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė L. Kukuraitis.

Pasak L. Kukuraičio, Vyriausybės prioritetuose yra tiek vaiko pinigų didinimas, tiek viešojo sektoriaus atlyginimų kėlimas, socialiai pažeidžiamų grupių rėmimas, ir tai esą reikia padaryti su ribotu kiekiu lėšų.

Europos Komisija (EK) praėjusią savaitę paragino Lietuvą plėsti mokesčių bazę ir didinti išlaidas socialinei apsaugai, kad būtų sumažintas skurdas ir socialinė nelygybė. Pasak EK, socialinė nelygybė Lietuvoje yra viena didžiausių Europos Sąjungoje, o su skurdu labiausiai susiduria vyresni žmonės, neįgalieji, nepilnos šeimos ir bedarbiai.

L. Kukuraitis tikina, kad EK rėmėsi ankstesniais duomenimis. Dabar esą situacija gerėja.

„Vienas aspektas yra užmirštamas, kad EK remiasi 2017 m. tyrimu, kuris remiasi 2016 m. žmonių pajamomis. Tai jau kitais metais mes turėsime 2018 m. tyrimą, kuris remsis 2017 m. duomenimis, o dar kitais – dar vėlesniais metais. Tuo metu matysime šitos Vyriausybės nuveiktus darbus ir tikrai galiu garantuoti, kad bus geresni atskirties mažinimo ženklai“, – sakė L. Kukuraitis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)