Vis dėlto gamintojams nepavyko išvengti planuoto automobilių gamyklų uždarymo, nors buvo tikėtasi, kad Jungtinė Karalystė pasitrauks iš Europos Sąjungos.

2019 metų pradžioje dauguma motorų gamintojų pranešė apie laikiną gamyklų uždarymą Didžiojoje Britanijoje balandį. Buvo laukiama, kad prekybos sutrikdymas tęsis artėjant šalies pasitraukimui iš Europos Sąjungos, kuris anksčiau buvo numatomas kovo 29 dieną.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May atidėjo išstojimą iš Bendrijos iki naujos spalio 31 dienos datos, bet jau buvo per vėlu pakeisti verslo planus.

Didžiosios Britanijos ekonomika balandį susitraukė 0,4 proc. po 0,1 proc. nuosmukio kovą. Apie tai pirmadienį pranešė Nacionalinės statistikos biuras (ONS). Šis kritimas buvo didesnis, negu prognozavo praėjusią savaitę apklausti ekspertai.

Balandį automobilių gamyba sumenko 24 proc. Tai buvo didžiausias jos nuosmukis nuo tokių duomenų fiksavimo pradžios 1995 metais. Tuo metu transporto įrangos rodikliai sumenko labiausiai nuo 1974 metų.

Pirmadienį paskelbti duomenys patvirtino, kad šalies ūkis lėtėja po geresnių, nei tikėtasi, rezultatų per pirmuosius tris 2019 metų mėnesius, kai verslas ėmė kaupti atsargas, tikėdamasis Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Bendrijos.

Praėjusį mėnesį Anglijos centrinis bankas prognozavo, kad Jungtinės Karalystės bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas iki birželio sulėtės iki 0,2 proc. nuo 0,5 proc. plėtros pirmą metų ketvirtį.
Visgi ekonomistai 2019 metais ir toliau tikisi solidaus ekonomikos augimo.

Didžiosios Britanijos ūkis nuo 2016 metų referendumo dėl išstojimo iš Bendrijos prarado pagreitį, bet darbo rinka išliko stabili.
Tuo metu finansų rinkoms smogė prekybos konfliktas tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos bei galimas Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos be susitarimo, kuris yra numatomas spalio 31 dieną.

Gegužės mėnesio šalies pirkimo vadybininkų indeksų (PVI) tyrimai atspindėjo ekonomikos priartėjimą prie stagnacijos, nors pirmą ketvirtį jie taip pat buvo niūrūs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)