Kaip penktadienį pranešė MOSTA, 95 proc. šio skaičiaus sudarys pakeitimo paklausa dėl į senatvės pensiją išeinančių darbuotojų, mirties, emigracijos ir kitų priežasčių, o plėtra sieks 5 proc.

Taip pat prognozuojama, kad per artimiausius ketverius metus reikės apie 50 tūkst. aukštos kvalifikacijos darbuotojų – anot MOSTA, bus stebima itin aukšta gydytojų specialistų ir bendrosios praktikos gydytojų bei bibliotekininkų, archyvų ir muziejų specialistų santykinė paklausa. Tai, ekspertų teigimu, galimai bus nulemta dėl senėjančios darbo jėgos.

Kaip sakė MOSTA Studijų politikos ir karjeros analizės skyriaus vyriausioji politikos analitikė Beatričė Leiputė, didžiausia paklausa matoma aukštos kvalifikacijos vadovams.

„Kalbant apie pasiskirstymą pagal kvalifikacijas, aukščiausia santykinė paklausa bus aukštos kvalifikacijos vadovams ir specialistams ir sieks apie 9-10 proc. Kiek žemesnė paklausa bus tokiose grupėse kaip kvalifikuoti darbininkai ir amatininkai (8,4 proc.), įrenginių ir mašinų operatoriai ir surinkėjai (8,4 proc.)“, - kalbėjo B. Leiputė.

Ji pateikė statybų sektoriaus pavyzdį, kuriame, kaip analizuojama, didžiausia paklausa bus įrenginių ir mašinų operatorių bei surinkėjų.
„Ši paklausa sieks apie 12 proc. Jeigu analizuotume nominaliai ir žiūrėtume į darbuotojų skaičių, tai didžiausia profesijų grupė bus kvalifikuoti darbininkai ir amatininkai (37,5 tūkst.)“, - sakė B. Leiputė.

MOSTA duomenys rodo, kad samdomi darbuotojai statybų sektoriuje praeitais metais sudarė 81 tūkst., našumas siekia 25,3 tūkst. eurų užimtajam arba 13,1 euro valandai, o vidutinis dirbančiųjų amžius yra 44,1 metai.

Kaip rodo analizė, iki 2022 metų apie 40 proc. (42 tūkst.) paklausos sudarys žemos kvalifikacijos darbuotojai, 12 proc. (apie 12 tūkst.) – nekvalifikuotų darbuotojų paklausa.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)