– Mes matome tokį ekonominį foną, kuriame vis dažniau pasigirsta žodis krizė. Kaip tokioje aplinkoje gali vykti derybos dėl biudžeto?

Visų pirma, reikia atsiminti auksinę taisyklę, jog ekonomikos raida vystosi cikliškai. Tai, ką matome iš tarptautinių organizacijų prognozių, tai jos atitinka mūsų analitikų prognozes – pasaulio ekonomikos augimas išsikvepia. Kitaip tariant, ekonomikos augimo tempas lėtėja. Numatoma, kad dėl prekybos karų, įvairių geopolitinių įvykių, tikimybė, kad prognozės pasikeistų į gerą, yra minimali. Atitinkamai mes negalime turėti įtakos šiems išoriniams veiksmams. Mes turime įtaką tik tam, ką mes pasirinksime, kaip reaguosime.

Vilius Šapoka

O reaguoti reikia išmintingai. Žinodami, kad Lietuvos augimas nebebus toks spartus, kaip buvo pastaraisiais metais, kai ekonomika augo 4 procentais. Kitais metais ekonomika augs 2,4 procentais. Jeigu matome, kad pajamos jau sparčiai nebeauga, atitinkamai turime su protu didinti išlaidas. Nesakau, kad turime sustoti, bet reikia pristabdyti ir būti apdairiems.

– Bet turime ir gana nemažai pažadų. Girdėjome, kad vaiko pinigus norima padidinti iki 100 eurų, kalbame apie kompensacijas už taršius automobilius, paramą būstui, įsipareigojimas viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimams didinti. Ar gali būti, kad kažko reikės atsisakyti?

Aš manau, kad prieš kiekvienus rinkimus, kiekvienas politikas pasirenka jam svarbiausią sritį. Lengva ranka dalina pažadus, bet kai surenkame visų politikų pasiūlymus dėl išlaidų didinimo, kaip ir kasmet poreikiai yra begaliniai, o galimybės ribotos. Galiu atkreipti dėmesį, kai kai ekonomikos augimas lėtėja, turime būti tikrai apdairūs, aiškiai išsigryninti prioritetus, o tai galėtų būti formų tęstinumas, skurdo mažinimas.

Kalbant apie NPD didinimą, tai yra viena iš efektyviausių priemonių skurdui mažinti. Mano nuomone, ši reforma turėtų būti tęsiama, kadangi buvo patvirtintas trejų metų planas. Tai turi teigiamos įtakos skurdo mažinimui, bet kartu vienas iš pagrindų tolesnei Lietuvos situacijai – fiskalinė drausmė. Ir į tai turėtų kiekvienas ministras atsižvelgti.

– Bet daugelis mano išvardytų pasiūlymų – Vyriausybės. Ar tiems pažadams turėsime pakankamai lėšų?

Aš iš kiekvieno ministro valdymo srities vertinu pasiūlymus. Derybos tik prasideda, o biudžeto derybų esmė yra ne tai, kas daugiausia prisižadės ir bandys daugiausia išprašyti. Ministrai privalo įrodyti, kaip jie panaudojo lėšas praėjusiais metais, kaip užtikrins, kad lėšos būtų efektyviai panaudotos ir kitais metais.

Vilius Šapoka

Manau, kad daugelyje ministerijų yra sričių, kur galima pademonstruoti žymiai didesnį efektyvumą. (…) Aš manau, būtina spartinti reformas, taip pat dalyje socialinės srities. Nuo šių ministrų labai daug kas priklauso. Jeigu bus tik didinamas finansavimas, ko gero, visi supranta, kad tai gali tęstis be galo ir be krašto. Reikia koncentruotis į efektyvesnį išteklių naudojimą, nes mes negalime kasmet sparčiai didinti visų sričių iš karto.

– Jūs nesate linkęs kalbėti apie tai, kad visiems išvardytiems dalykams užteks ir bus numatyta pakankamai lėšų? Viskas tampa derybomis?

Biudžeto derybos vyksta kasmet, kiekvienas ministras atsineša savo poreikius, tada tariamės dėl esminių prioritetų, kuriais remdamiesi, paskirstomas biudžetas.

– Man kyla natūralus klausimas. Jeigu ekonomika lėtėja, o mūsų išlaidos yra gana didelės. Kaip tuomet viskas užteks lėšų?

Jūs keliate teisingus klausimus. Nesakau, kad turėtume užsidėti tamsius akinius, nesakau, kad artėja krizė, bet taip pat nereikia rožinių akinių, vien dėl to, kad politikai visko prižadėjo. Mums reikia žiūrėti objektyviai tam, kad lėšas skirtume prioritetinėms sritims. Reikia susitarti dėl esminių biudžeto eilučių.

Vilius Šapoka

Rudenį taip pat bus atnaujintos prognozės, žinoma, sunku būtų pasakyti, kaip ekonomika vystysis toliau. Mūsų skaičiai didžiąja dalimi priklauso nuo to, kaip seksis mūsų eksporto partneriams.

– Ar yra numatyta, kad biudžetas kitais metais būtų perteklinis?

– Yra patvirtinta stabilumo programa, kurioje nuosekliai numatoma kaupti rezervus mažesne dalimi, kadangi suprantama, jog ekonomikos augimas kažkiek išsikvepia: kaupsime rezervus mažesne apimtimi, bet kaupsime.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)