Apie V. Kučinskui iškeltą baudžiamąją bylą Rusijoje pranešusio „Alfa Bank“ advokato Lauryno Lukošiūno teigimu, verslininkas kaltinamas sąmoningai pateikęs bankui klaidinančią informaciją apie Kaliningrade veikusios jo valdomos trąšų gamybos įmonės „Arvi NPK“ finansinę situaciją. Tai leido „Arvi NPK“ iš banko gauti daugiau nei 9 mln. eurų paskolą, o įsipareigojimus bankui asmeniškai laidavo pats V. Kučinskas.

V. Kučinskas jam Rusijoje reiškiamus kaltinimus vadina „Alfa Bank“ pasirinkta gąsdinimo taktika.

„Man apie tai nepranešta, tačiau visai tikėtina, kad jie („Alfa Bank“ – BNS) gali tą daryti – tai yra gąsdinimo metodas. Mes su „Alfa Bank“ buvome pradėję derybų procesą, Sankt Peterburgo teisme procesai dar nebaigti, jie vyksta, o tai, kad jie papildomai imasi gąsdinimo priemonių, tai čia tokie jų metodai, čia nieko nepadarysi“, – BNS tvirtino verslininkas.

Anot L. Lukošiūno, pagal pareikštus kaltinimus V. Kučinskui gresia iki 10 metų laisvės atėmimas ir milijoninė bauda, o verslininkas apie jam iškeltą bylą turėtų žinoti.

„Ta žinia yra vieša, ir Rusijoje procesas buvo aprašytas, todėl yra preziumuojama, kad V. Kučinskui tikrai turėtų būti žinoma. Vykstant tokiam tyrimui, jis tikriausiai turi ir tam tikras procesines pareigas“, – BNS sakė L. Lukošiūnas.

Anot jo, susitarti dėl taikios ginčo baigties bandoma, tačiau visoms pusėms priimtino konstruktyvaus sprendimo pasiekti kol kas nepavyksta.

„Nuo pat pradžių, dar net nepradėjus teisminių procesų, „Alfa Bank“ buvo linkęs tartis, tą ne kartą siūlėme dar iki visų bylų pradėjimo. Kažkokie kontaktai karts nuo karto vyksta, tačiau jie nedavė jokių rezultatų. Kai nori susitarti, visada susitari, o šiuo atveju labiausiai susitarimo galimybės priklauso nuo skolininko“, – teigė L. Lukošiūnas.

Tuo metu V. Kučinskas tvirtino, kad maždaug prieš pusmetį prasidėjusios derybos su „Alfa-Bank“ šiuo metu iš esmės nevyksta.

„Jie pirmi išėjo į derybas, atsiuntė savo atstovą. Mes buvome gal du kartus susitikę jau, buvome sutarę dėl daug mažesnės sumos, už kurią mes sutinkame parduoti tą (Kaliningrade turimą – BNS) fabriką. Tačiau šiai dienai tos derybos sustojo“, – sakė V. Kučinskas.

Pasak jo, derybų metu buvo pavykę sutarta, kad „Alfa Bank“ maždaug per pusę sumažins savo reikalavimus.

„Sutarta suma buvo apie 10 mln. eurų, kai vien tik to fabriko vertė yra apie 16 mln. eurų. Galėtume ir susitarti, bet dabar derybos yra pristojusios“, – tvirtino verslininkas.

L. Lukošiūnas sakė, kad jo žiniomis jokių susitarimų dėl skolos dydžio sumažinimo nebuvo pasiekta.

„Nežinau, čia kažkokios interpretacijos. Nedalyvauju kiekviename susitikime asmeniškai, tačiau esu informuotas kliento, kad jokio konstruktyvaus susitarimo ar bent panašaus į jį kol kas tikrai nėra ir nebuvo. Šiuo atveju skola yra kokia buvo, ji yra dengiama po keliasdešimt eurų per mėnesį. Antstolio išieškojimas nėra sėkmingas, nes vyksta sudėtingi procesai dėl turto vertinimo, perėmimo ir visų kitų dalykų“, – teigė L. Lukošiūnas

„Alfa Bank“ 2012–2015 metais bendrovei „Arvi NPK“ iš viso suteikė kelias paskolas, kurių bendra suma su palūkanomis ir netesybomis viršija 20 mln. eurų. Būtent šią sumą dėl neįvykdytų finansinių įsipareigojimų iš V. Kučinsko per teismus siekia išsiieškoti „Alfa Bank“.

V. Kučinskas BNS patvirtino, kad laikosi dar 2017-ųjų pradžioje spaudos konferencijoje išsakytos pozicijos, jog Kaliningrado „Arvi NPK“ problemas lėmė „Alfa-Bank“ nenoras derėtis.

Anot L. Lukošiūno, teisiniai V. Kučinsko bandymai išvengti atsakomybės dėl šių įsipareigojimų vykdymo Lietuvos ir Londono arbitražo teismuose iki šiol buvo nesėkmingi. Praėjusių metų pradžioje Londono arbitražo teismas priėmė sprendimą, pagal kurį verslininkas „Alfa Bank“ privalo sumokėti daugiau nei 20 mln. eurų, šį sprendimą 2018-ųjų pabaigoje patvirtino ir Lietuvos apeliacinis teismas.

Vilniaus apygardos teismas kovo mėnesį neteisėtais pripažino „Arvi ir ko“ įvykdytus sandorius, kuriais vertingiausių grupės įmonių akcijos buvo perleistos naujai įkurtoms Kipro bendrovėms. Teismas nustatė, kad tokiais sandoriais buvo siekiama nuslėpti „Arvi ir ko“ valdomą turtą ir išvengti įsipareigojimų bendrovės kreditoriams vykdymo.

V. Kučinskas perleido „ir Arvi“ įmones valdančio holdingo „Vyrja“ kontrolinį akcijų paketą savo sūnui Justui Kučinskui, bet sandoris pernai gegužę taip pat buvo pripažintas negaliojančiu pagal „Alfa Bank“ ieškinį.

Šių metų egužę dėl įsipareigojimų nevykdymo bankroto byla iškelta V. Kučinsko kontroliuojamai trąšų gamintojai „Arvi fertis“. Įmonės skolos kreditoriams siekia daugiau nei 18 mln. eurų, o turto vertė – 5,3 mln. eurų.

„Alfa Bank“ su V. Kučinsku tarptautiniuose ir Lietuvos teismuose bylinėjasi nuo 2015 metų. „Alfa Bank“ yra ne vienintelis „Arvi“ kreditorius, kuris siekia iš Lietuvos verslininko ir su juo susijusių įmonių išsiieškoti turimus įsiskolinimus.

Bendra „Arvi“ grupės įsiskolinimų suma tarptautiniams kreditoriams gali siekti apie 40 mln. eurų. Tarp „Arvi“ kreditorių yra ir trąšomis prekiaujanti Vokietijos kapitalo bendrovė „Belor“, Serbijos dujų bendrovė „JP Serbijagas“, Šveicarijos „Vertical“ ir kitos bendrovės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)