Įstatymo projektu siūloma nustatyti fiksuotą 20 proc. elektros energijos dydį nuo elektros energijos kiekio, gaminančio vartotojo patiekto kaupimo laikotarpiu į elektros tinklus, kuriuo atsiskaitoma elektros tinklų operatoriui už naudojimosi elektros tinklais paslaugas, ir nustatyti, kad gaminantis vartotojas turi teisę dešimt metų atsiskaityti už naudojimosi elektros tinklais paslaugas tokiomis pačiomis sąlygomis, kokios galiojo jam pradėjus veiklą.

Vyriausybės nutarimo projekte pažymima, kad fiksuoto 20 proc. dydžio taikymas lemtų skirtingą naudojimosi elektros tinklais kainos apskaičiavimą ir jos dydį, taikomą gaminantiems vartotojams, nes sukurtų skirtingus naudojimosi elektros tinklais kainos apskaičiavimo principus.
Taip pat nuogąstaujama, kad pateiktas pasiūlymas leisti gaminantiems vartotojams dešimt metų atsiskaityti už naudojimosi elektros tinklais paslaugas tokiomis pačiomis sąlygomis, kokios galiojo jiems pradėjus veiklą, lemtų elektros tinklų operatorių nuostolius, nes nurodytu laikotarpiu gaminantys vartotojai atsiskaitytų fiksuotu, naudojimosi elektros energijos tinklais sąnaudomis nepagrįstu elektros energijos kiekiu ir neprisidėtų prie ilgalaikių elektros tinklų operatorių sąnaudų padengimo.

2018-2019 m. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatyti atsiskaitymo elektros energijos kiekiu procentiniai dydžiai buvo didesni, nei siūlomas nustatyti fiksuotas 20 proc. elektros energijos dydis, ir siekė 36-38 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją