Šilumos tiekėjų asociacijos vadovas Vytautas Stasiūnas teigė, jog iki šio šildymo sezono pabaigos, kad ir kaip pasikeistų dujų kainos, šiluma vartotojams nebrangs, nes šilumos kainos jau patvirtintos, rašo "Lietuvos rytas".

Naujos šilumos kainos bus svarstomos tik pavasarį.

Su nerimu dujų kainų didėjimo laukia ir didieji vartotojai. "Lietuvos dujų" parduodamos dujos pramonininkams vietoj 270-280 litų nuo kitų metų gali kainuoti daugiau negu 400 litų už 1000 kubinių metrų.

Bendrovės "Dujotekana", kuri dujomis aprūpina didžiuosius vartotojus ir parduoda dujas jiems po 318 litų, parduodamų dujų kaina visai nereguliuojama. Jos vadovas Rimandas Stonys žadėjo, jog bendrovė neplėš savo vartotojų ir taikys panašų antkainį kaip "Lietuvos dujos": "Mūsų maržos ir pelnas nebus dideli".

"Kiekvienas kuro kainų didėjimas yra skausmingas dalykas, bet prie to esame pripratę. Mūsų išlaidos, be jokios abejonės, didės, tačiau trąšų rinkoje jokių kainų pokyčių nebus", - tvirtino didžiausios dujų vartotojos šalyje - Jonavos trąšų gamyklos "Achema" vadovas Jonas Sirvydis.

"Achema" kasmet suvartoja apie 700 mln. kubinių metrų dujų.

"Lietuvos dujos" paskelbė, kad įmonės perkamų dujų kaina iš Rusijos nuo kitų metų sieks 355 litus už 1000 kubinių metrų (šįmet - apie 241 litą).

R.Stonys tvirtino, kad Lietuvos dujų importuotojams sausį rusiškos dujos turėtų kainuoti apie 130 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų. Tiek pat jos kainuos ir kitoms Baltijos šalims.

Pasak R.Stonio, Lietuvos dujininkai turi mažai argumentų prieš "Gazprom", nes rusai kitoms Europos šalims taiko kur kas didesnes kuro kainas.

Vidutinė dujų kaina Europoje kitąmet sieks net 220 JAV dolerių (640 litų). Tiek rusiškos dujos kainuos Vokietijai, Lenkija ir Bulgarija mokės 180 dolerių (524 litus), Rumunija -170 dolerių (495 litus).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją