J. Borisovo ieškinį nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas šių metų sausio pradžioje buvo pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones – areštavęs 6,012 mln. eurų vertės S. Rumiancevo turto, tačiau Apeliacinis teismas gegužės 16 dieną šį sprendimą panaikino.

Apeliacinio teismo teigimu, preliminarus J. Borisovo reikalavimų vertinimas rodo, kad ieškinys pareikštas netinkamam atsakovui, todėl nėra pakankamos tikimybės, jog jis galėtų būti patenkintas.

J. Borisovas reikalavimą priteisti iš S. Rumiancevo 6,012 mln. eurų žalos kildino iš 2010 metais sudarytos sutarties dėl investicijų į „BRP Invest“. Anot J. Borisovo, „BRP Invest“ ir į ją investavęs jos vadovas S. Rumiancevas įsipareigojo pastatyti gyvenamuosius, komercinius ar kitos paskirties namus, kurių garantuotas pelnas siektų 10 proc. įnašo per metus kiekvienam investuotojui, tačiau šie įsipareigojimai nebuvo vykdomi.

S. Rumiancevas teismui tvirtino, kad jis, kaip ir J. Borisovas, buvo tik investuotojas, neprisiėmęs jokių įsipareigojimų projektą įvykdyti laiku. Su tuo sutiko ir Apeliacinis teismas.

„Už įnašo saugumą, projekto vykdymą nustatytais terminais ir tvarka įsipareigojo atsakyti tik projekto administratorė – „BRP Invest“. Savo ruožtu kiekvienas iš investuotojų įsipareigojo atsakyti tik už įnašo įnešimą laiku (...) Aplinkybė, kad S. Rumiancevas sutarties sudarymo metu buvo bendrovės vadovu, savaime nelemia jo asmeninės atsakomybės J. Borisovui, kaip investuotojui, projekto administratorės įsipareigojimus“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

J. Borisovas teismui taip pat tvirtino, kad S. Rumiancevas yra dar dviejų NT įmonių „Detarna“ ir „Ruskata“, konkuruojančių su „BRP Invest“, vadovas ir akcininkas, yra perkėlęs NT objektus iš „BRP Invest“ į kitas savo įmones arba įsigijęs, o po to padovanojęs sūnui. Šių J. Borisovo argumentų Apeliacinis teismas nesiėmė vertinti.

Registrų centro duomenimis, šių metų pradžioje J. Borisovas valdė 75 proc., S. Rumiancevas – 25 proc. „BRP Invest“ akcijų. Sausio 11 dieną įmonės akcininkai atšaukė S. Rumiancevą iš „BRP Invest“ direktoriaus pareigų ir į jas paskyrė Viktoriją Markiną. Už tai balsavo abu „BRP Invest“ akcininkai.

„BRP Invest“ 2017 metais gavo 1,978 mln. eurų pajamų – 35 proc. daugiau nei 2016 metais, įmonės nuostoliai padidėjo 25,7 proc. iki 167,8 tūkst. eurų.

J. Borisovas yra buvęs nušalintojo prezidento Rolando Pakso patarėjas ir vienas didžiausių rinkiminės kampanijos rėmėjų, kompanijos „Aviabaltika“ savininkas.