Konkurencijos tarybos atstovė Jolanta Ivanauskienė posėdyje atkreipė dėmesį, kad renkantis paslaugos teikėją nebuvo konkurencijos.

„Kalbame apie atvejį, kai nei tiekėjai kviečiami, nei skatinami dalyvauti atrankoje ir nėra jokio būdo numatyta, kas būtų, jei paraišką pateiktų bent keli norintys. Tai rodo, kad nekalbama apie realios konkurencijos užtikrinimą, o tik apie esamos paraiškos užtikrinimą“, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje sakė ji.

Anot Susisiekimo ministro Roko Masiulio, procedūra buvo pakankamai aiški ir skaidri, joje visi norintys tiekėjai galėjo dalyvauti.

„Mes sutinkame su kai kuriomis Konkurencijos tarybos pastabomis, kad procedūrą galbūt ir galima būtų tobulinti, bet tikrai ne šitam laikotarpiui, o sekančiam, nes tai paštui pakankamai svarbus sprendimas. UPP pajamos sudaro 38 proc. Lietuvos pašto visų pajamų“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, Lietuvoje veikiantys užsienio šalių paštai, pavyzdžiui, „DPD Lietuva“, „Omniva“ ir kiti savo šalyse taip pat yra įpareigoti tiekėjai teikti UPP paslaugą.

„Nepritarčiau tam variantui, kad mes dirbtinai turėtume ieškoti būdo, kad Lietuva kažkuo išsiskirtų iš kitų valstybių Europos Sąjungoje“, – sakė R. Masiulis.

Tuo metu ministras pirmininkas Saulius Skvernelis priminė atvejį, kai pensijų išnešiojimo konkursą laimėjo ne valstybės, o privati įmonė, ir ji nesugebėjo tinkamai atlikti darbo.

„Mes jau matėme sėkmingą kabutėse, konkurencingą aplinką su pensijų išnešiojimu, kai didžioji dalis šalies pensininkų liko be pensijų, tai valstybė savo įmonių pagalba turi užtikrinti socialinių paslaugų teikimą“, – posėdyje sakė S. Skvernelis.

Lietuvos paštas vienintelis pateikė prašymą Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT), ir ši pateikė Susisiekimo ministerijai siūlymą nuo 2020 metų sausio 1 dienos iki 2026 metų gruodžio pabaigos įpareigoti bendrovę teikti universaliąją pašto paslaugą.

Dabartinė Lietuvos pašto licencija baigiasi šių metų gruodžio pabaigoje.

Vyriausybės kanceliarija teigia, kad Lietuvos paštas žmones aptarnauja 2304-iose vietose, iš kurių daugiau nei pusė – 1335 — yra kaime, o 969 – mieste.

Pašto tinklą sudaro 542 stacionarieji paštai bei poskyriai (miestuose ir kaimuose), 188 kilnojamosios vietos (paprastai kaime) ir 1574 viešo naudojimo pašto dėžutės.