Savo naujausiame mėnesio pranešime apie pasaulinę naftos rinką Paryžiuje įsikūrusi IEA pažymėjo, kad geopolitiniai ir pramonės apribojimai temdo perspektyvas, kurios galėtų subalansuoti rinką.

Pastarosiomis dienomis įtampa didėjo dėl sabotažo atakų prieš Saudo Arabiją, kurias karalystė vadina terorizmo aktais, kenkiančiais naftos pasiūlos saugumui ir pasaulio ūkiui.

IEA teigimu, balandį Irano žaliavinės naftos gavyba krito iki 2,6 mln. barelių per dieną ir pasiekė žemiausią lygį per daugiau negu penkerius metus.

Pasiūlos sutrikimai, įskaitant sukeltus krizės Venesueloje, prasidėjo Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC) ir jos sąjungininkėms, įskaitant Rusiją, artėjant prie naujausio gavybos apribojimo pakto.

Pasak IEA, OPEC šalys balandį pagamino 0,44 mln. barelių per dieną mažiau naftos negu jų nustatytas tikslas.

Kadangi naujausi ekonominiai duomenys ir prognozės dabar yra prieinamos, IEA apkarpė savo pasaulinės naftos paklausos augimo prognozes šiems metams iki 1,3 mln. barelių per dieną padidėjimo, o prie to prisidėjo lėta metų pradžia.

Mažesnė paklausa pirmąjį šių metų ketvirtį reiškia, kad naftos rinka išlaikys perteklių, nors šį ketvirtį jis gali virsti deficitu.

Visgi IEA perspektyvos yra paremtos bendru vertinimu, kad pasaulio ekonominis aktyvumas paspartės po silpno tempo 2018 metų pabaigoje ir 2019-ųjų pradžioje.

Agentūra įspėjo, kad auganti prekybos įtampa atspindi pagrindinę grėsmę trapiam dabartiniam atsigavimui, kai Jungtinių Valstijų ir Kinijos prekybos ginčas pagilėjo.

Jungtinės Valstijos praėjusią savaitę padidino tarifus 200 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui, o Kinija atsakė jų pakėlimu 60 mlrd. JAV dolerių vertės Jungtinių Valstijų prekėms.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija svarsto, ar įvesti tarifus dar 300 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos prekėms, o tai reikštų, kad beveik visas importas iš Kinijos susidurtų su tarifais.

Remiantis vertinimais, įsisiautėjęs prekybos karas pakenktų pasaulio ekonomikos ir prekybos augimui. Tai turėtų neigiamos įtakos naftos paklausai.