finansų startuolio „Revolut“ veikla gali sukelti problemų Lietuvoje.

„Revolut“ atėjimas čia kaip banko į Lietuvą – iš tikrųjų atsirastų problematika, nes nežinome, kiek atsirastų nerezidentų, nes nerezidentas banke valstybei yra problema. Dabar jų nėra daug“, – trečiadienį Biudžeto ir finansų komitete, kuris aiškinosi galimas pasekmes, jeigu Seimas leistų vairuotojo pažymėjimą naudoti tapatybei nustatyti, perspėjo FNTT vadovas.

FNTT Pinigų plovimo prevencijos valdybos viršininkas Vilius Pečkaitis mano, jog yra didelės rizikos, kad į Lietuvos finansų sistemą per Didžiąją Britaniją, kur vairuotojo pažymėjimą galima gauti labai lengvai, gali patekti asmenys iš regionų, kur veikia teroristinės organizacijos.

„Prisišaukdami į valstybę įvairiausių neaiškių fintech įmonių rizikuojame, kad į finansų sistemą pateks abejotinos reputacijos žmonės“, – komitete tvirtino V. Pečkaitis.

Jis perspėjo, jog skirtingai, nei bankai, fintech ir elektroninių pinigų įmonės „gali užmerkti akis“ ir nenustatyti kliento pilietybės.

„Yra rimtos finansų įstaigos, kurios tikrai rinks pilietybės duomenis, ir yra vadinamosios tam tikros fintech įmonės ir elektroninių pinigų įstaigos, kurioms svarbiausia prisivilioti kuo daugiau klientų, kurios tikrai užmerks akis prieš pilietybės duomenų rinkimą“, – komitete kalbėjo V. Pečkaitis.

Pasak jo, FNTT fiksuotų pažeidimus, jeigu kliento byloje nebūtų duomenų apie pilietybę.

„Patikrinimo metu finansų įstaigos – ar fintech, ar elektroninių pinigų įstaigos, jeigu projektas ir būtų priimtas, FNTT fiksuotų pažeidimą, jeigu kliento byloje nebūtų pilietybės domens, reiškia nevertinama kliento geografinė rizika. (...) Pilietybės domuo kliento byloje yra būtinas“, – sakė V. Pečkaitis.

Jis pabrėžė, kad Lietuvoje išduotas vairuotojo pažymėjimas tiktų nustatyti asmens tapatybę, bet Lenkijoje – ne: „Saugumo lygiai skirtingi.“

Seime stringa pataisų priėmimas dėl vairuotojo pažymėjimo pripažinimo tinkamu dokumentu asmens tapatybei nustatyti.

Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį neapsisprendė, nuo kada tai numatančios pataisos turėtų įsigalioti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)