Praėjusią savaitę, palyginti su ankstesniąja, elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje augo vienodai iki 44,15 euro už megavatvalandę (MWh), Estijoje kainos kilimas buvo mažesnis – 11 proc. iki 42,35 euro už MWh.

Kainų pokyčiai stebėti ir visose kitose „Nord Pool“ biržos prekybos zonose, kur elektra praeitą savaitę vidutiniškai pabrango 11 proc. iki 41,40 euro už MWh.

„Elektrum Lietuvos“ ekspertų vertinimu, kainas nulėmė regione kiek atvėsę orai ir dėl to išaugusi paklausa. Taip pat prisidėjo ir pakilusios kuro bei taršos leidimų kainos.

„Lietuvoje ir Latvijoje elektros kaina augo sparčiau dėl sumenkusių perdavimo pajėgumų Baltarusijos-Lietuvos bei Baltarusijos-Karaliaučiaus jungtimis“, – rašoma bendrovės pranešime.

Gegužės 6-12 dienomis vidutinis elektros energijos suvartojimas Baltijos šalyse išaugo 2 proc. iki 497 gigavatvalandžių (GWh). Lietuvoje ir Latvijoje rodiklis didėjo 3 proc. atitinkamai iki 223 GWh ir 131 GWh, Estijoje – 1 proc. iki 143 GWh.

Elektros energijos gamyba Baltijos šalyse sumenko 1 proc. iki 257 GWh. Lietuvoje rodiklis sumažėjo 20 proc. iki 56 GWh, Latvijoje – 8 proc. iki 73 GWh, o Estijoje gamyba augo 15 proc. iki 128 GWh.

Per savaitę visos trys Baltijos šalys kartu pasigamino 52 proc. joms reikalingos elektros energijos. Lietuvoje pagaminta 25 proc., Latvijoje – 56 proc. ir Estijoje – 89 proc. šaliai reikalingos elektros.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)