Siejo su asmeniškumais

DELFI studijoje svečiavesis V. Vasiliauskas aiškino, kad LB visada stengėsi nesivelti į politinius procesus, o kas vyksta dabar, yra politinių procesų pasekmės.

„Tos priežastys yra gilesnės, negu keli žodžiai, kelios frazės, kurios ištrauktos iš konteksto. Net ir šiandien Seime buvo parodyta 10 sekundžių siužetas, interpretavimas ir ištraukimas iš konteksto“, – teigė LB valdybos pirmininkas.

Jo manymu, šiuo metu vykstanti situacija labiau susijusi su asmeniniais dalykais.

„Manau, tai susiję su asmeniniais dalykais. Turiu omenyje santykius su Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininku Stasiu Jakeliūnu“, – teigė jis ir pridūrė, kad „labai daug upeliukų subėgo į vieną upę“, o prieš gerus metus LB jau žinojo, kad rinkiminėse kampanijose gali būti naudojami bankai, keliamos bankinės temos, ir tai išsipildė.

V. Vasiliauskas aiškino, kad žodžiai, kuriais jis neva pažemino Seimo reputaciją, išimti iš konteksto.

„Ten nė karto nebuvo pavartotas žodis Seimas. Nežinau, kaip galėjau pažeminti Seimo reputaciją, tuo labiau, kad bankas bendradarbiavo su BFK“, – kalbėjo jis.
„Mano galva visa tai, kas vyksta, kelia didelę grėsmę nepriklausomumui. Nepriklausomumas yra centrinis, kertinis akmuo centrinio banko“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Atsakomybę jaučia tik dėl frazių

Paklaustas, ar su Dalia Grybauskaite V. Vasiliauskas aptarė esamą situaciją, jis teigė, kad su prezidente apie valdančiųjų keliam rezoliuciją kalbėta nebuvo.

„Mes paskutinį kartą su prezidente kalbėjomės, kai pristačiau kandidatus į valdybos narius, tai buvo balandį, tai mes palietėme bendradarbiavimo su Seimu klausimą ir sutikome, kad jis galėtų būti geresnis. Sakiau, kad esu pasiruošęs atsiriboti nuo asmeniškumų, nes jie niekam nėra svarbūs“, – išdavė valdybos pirmininkas.

V. Vasiliauskas sakė, kad tai, jog Seimas atsisakė svarstyti pasitikėjimo rezoliuciją, yra politinio proceso dalis.

„Mes esame įtraukti į politinę diskusiją“, – sakė jis, o paklaustas, ar jaučia savo politinę atsakomybę dėl Vilibor ir „Revolut“ sakė, kad jo atsakomybė susijusi tik su tam tikromis frazėmis.

„Taip, galima sakyti, bet jeigu iš frazių darome veiksmus, aš to nesuprantu. Aš visa savo profesinę karjerą veikiau atsakingai ir darydavau veiksmus, kuriuos reikia daryti.

Dabar, kuomet mane bando murgdyti istorijose, kurios su manimi nesusijusios, man keista ir skaudu. Aš esu maratonininkas, centrinis bankas yra maratono bėgėjas ir maratoną mes ištempsime“, – teigė banko valdybos pirmininkas.

Pateikė ir savo versiją

Tai, kad kol viena ranka Vyriausybės nariai stengiasi pritraukti inovacijas, kita ranka daužo per pirmąją, valdybos pirmininkas vadino lietuviškomis metamorfozėmis.

„Mes nesugebame, kada pasirenkama strateginė kryptis, žingsnis po žingnsio judėti. Vietoj to, kad eitume tiesiai, einame zigzagais. Tai nacionalinio charakterio bruožai“, – kalbėjo jis.

Kalbant apie Vilibor skandalą, V. Vasiliauskas teigė labai aiškiai pasakęs, kad neįžvelgia bankų piktnaudžiavimo.

„Taip, jis pakilo, bet ne specialiai. Jis pakilo dėl ekonominės situacijos ir tam tikrų rizikos faktorių: tai galimas valstybės susidūrimas su sunkumais, valiutos devalvacija ir tiek. Mes niekada nebėgome nuo atsakomybės“, – teigė jis.

Paprašytas įvardinti savo padarytas klaidas valdybos pirmininkas teigė, kad įtakos čia padarė jo retorika ir pasisakymai.

„Mes, kaip kompetencijos centras, pasisakinėjame daugeliu klausimų, kurie susiję su ekonomika ir kurie viešai buvo svarstimi, o kartais tos pozicijos išsiskirdavo.

Manau, tai nuomonių išsiskyrimo pasekmės ir mano nesugebėjimo nesuvaldyti situacijų diskutuojant tiek su valdančiąja daugumą, tiek su Vyriausybe“, – aiškino V. Vasiliauskas ir pridūrė tikrai nematantis nebendradarbiavimo su Seimu.

„Mes pateikėme savo poziciją ir prašėme net susitikimo“, – pasakojo jis ir teigė, kad visi buvo labai nustebę, kai buvo pasakyta, kad LB nebendradarbiauja su Seimu.

Kaip pasakojo, tada LB turėjo strateginę sesiją ruošiantis strateginių tiklsų aptarimui.

„Tai buvo valdybos susitikimas su darbuotojais, kaip mes matome LB veiklą ateinančius trejus metus. Ir atsakant į klausimus, kaip tokioje politinėje aplinkoje įsivaizduojame LB startegijos įgyvendinimą mano komentaras buvo į tai, kad turime atargiai komunikuoti, sprendimai turi būti argumentuoti, kad neįsivelti arba nebūtume įvelti į politines diskusijas.

Tada buvo klausimai, vienas buvo susijęs su parlamentiniu tyrimu, tai ir pasakiau, kad tai yra praeitis, o mes esame institucija, orientuota į ateitį. Niekur nebuvo pasakyta, kad mes nebendradarbiausime arba kad aš kažkaip nuteikinėjau banko darbuotojus. Tai netiesa“, – sakė V. Vasiliauskas.

Pasisakė ir ECB

Visgi V. Vasiliausko teigimu, nepaisant visos situacijos ir išreikšto premjero nepasitikėjimo bei Seimo rezoliucijos, LB šiuo metu jaučiasi nepriklausoma institucija.

„Esame nepatogūs, nes turime savo nuomonę. Kai matome, kad gali būti geriau padaryta, pasakome, o tada ir atsiranda pykčiai ir nesutarimai.

Juk iš principo mes kalbame apie formą, apie frazes, dar kažką. Iš adatos priskaldytas vežimas. Pradėkime diskusijas, kaip Lietuva atrodys po 5-10 metų ir tiek.

Noriu pasakyti, kad diskusijos turėtų būti gilesnes ir platesnio turinio, o ne tai, kas ką apie ką pasakė“, – teigė jis.

Paklaustas, ar nesutarimai su parlamentu daro žalą centriniam bankui ir finansinėms institucijoms, V. Vasiliauskas aiškino, kad, jo nuomone, tiesioginė žalanėra daroma, tačiau reputaciniai dalykai yra labai svarbūs.

Europos centrinis bankas (ECB), pasak banko valdybos pirmininko, šiuo metu stebi situaciją ir žino naujienas.

„Jie sako, kad kol kas tai yra politinio proceso dalis ir rekomendacija yra stovėti njuo politinio proceso toliau. Yra nepriklausomumo ikipažeidybinė stadija“, – kalbėjo jis.

Priežasčių pasitraukti nemato

Jeigu šiandien V. Vasiliauskas galėtų atsukti laiką atgal, jis sakė, kad būtų visus visus dokumentus, kurie susiję su Vilibor, po BFK pirmininko paklausimo gruodį supakavęs ir atidavęs komisijai.

„Mes tai padarėme dabar, balandžio mėnesį. Mums net į galvą nešovė, kad tam tikri aspektai gali būti svarbūs. Bet jei jie svarbūs, tai ir pasakyk, kad svarbu tas ir tas.

O kai paprašėme, kad susitikime, sudėliosime, kokie kampai yra svarbūs, mums pasakė, kad mes nebendradarbiaujame“, – pasakojo valdybos pirmininkas.

Visgi pasitraukti iš savo pareigų V. Vasiliauskas sakė jokio preteksto nematantis.

„Turėtų kalbėti konstitucinės teisės ekspertai, bet kaip aš suprantu centrinio banko konstitucinį statusą, yra du variantai, kuriems esant centrinio banko vadovas gali būti atleidžiamas iš pareigų.

Pirmas, jei nebeatitinka reikalavimų, kurie yra keliami, pradedant eiti pareigas. Antras, teismo sprendimu konstatavimas, kad yra padarytas sunkus nusižengimas. Nė vieno, nė kito, mano kukliu vertinimu, mes neturime.

Etika ir moralė irgi svarbu, bet šios formos taip pat nėra pažeistos“, – sakė valdybos pirmininkas.

Seimas išteisino

DELFI primena, kad kaip skelbė naujienų agentūra BNS, S. Skvernelis antradienį oficialiai pareiškė, kad nepasitiki Lietuvos banko vadovu V. Vasiliausku.

„Nepasitikiu dėl to, kad pritariu tiems argumentams, kurie buvo išsakyti Stasio Jakeliūno (Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko – BNS)“, – žurnalistams Seime antradienį sakė premjeras.

Dėl V. Vasiliausko taip pat žodį tarė ir Seimas. Antradienį Seime turėjo būti svarstomos dvi rezoliucijos dėl pasitikėjimo Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku, tačiau opozicijos parengta jo darbą teigiamai vertinančioji posėdžio pradžioje iš darbotvarkės buvo išbraukta. Vėliau parlamentarai atmetė ir valdančiųjų parengtą dokumentą. Tai lėmė partnerių socialdarbiečių pasirinkimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)