Nyderlanduose „AB InBev“ yra priverstas tiekti populiariausią Belgijos alų „Jupiler“ už mažesnę kainą nei Belgijoje dėl didesnės konkurencijos. Tuo metu belgų alaus mėgėjai už tą patį alų turi pakloti daugiau nei jų kaimynai olandai.

„Vartotojai Belgijoje už savo mėgstamiausią alų mokėjo daugiau dėl tyčinės „AB InBev“ strategijos apriboti tarpvalstybinę prekybą. Rinkoje dominuojančių bendrovių bandymai padalyti bendrąją ES rinką, kad būtų išlaikytos aukštos kainos, yra neteisėti“, - Europos Komisijos (EK) pranešime teigė konkurencijos eurokomisarė Margrethe Vestager.

„Taigi, skyrėme „AB InBev“ 200 mln. eurų baudą už konkurencijos taisyklių pažeidimus“, - pridūrė M. Vestager.

EK teigimu, „AB InBev“ keletą metų įvairiais būdais ribojo Belgijos prekybos centrų galimybes importuoti pigesnį „Jupiler“ alų iš Nyderlandų. Pasak Komisijos, bendra Belgijos ir Brazilijos bendrovė „AB InBev“ tyčia keitė Nyderlandams tiekiamo alaus pakuotę, kad šį alų būtų sunkiau parduoti Belgijoje. Pavyzdžiui, „AB InBev“ keitė Nyderlandams skirto alaus skardinių dydį ir dizainą bei nepaženklino pakuotės prancūziškai, o tai yra būtina Belgijoje, kurioje prancūzų kalba yra oficiali.

„AB InBev“ taip pat ribojo Nyderlandų prekybos centrams tiekiamo alaus apimtis, kad šio gėrimo mažiau liktų eksportui į kaimyninę Belgiją. Taip pat bendrovė atsisakė parduoti alų vienam Belgijos prekybos centrui iki tol, kol šis sutiko nebeimportuoti „Jupiler“ iš Nyderlandų.

„Komisija nustatė, kad „AB InBev“ pasinaudojo savo padėtimi rinkoje ir nuo 2009-ųjų vasario 9 d. iki 2016-ųjų spalio 31 d. pažeidinėjo ES konkurencijos taisykles. Bendrovė atėmė iš Europos vartotojų vieną iš esminių bendrosios rinkos privalumų - galimybę apsiperkant turėti daugiau pasirinkimo ir geresnes sąlygas“, - sakoma EK pranešime.

Baudos už konkurencijos pažeidimus yra mokamos į ES biudžetą, o tai leidžia valstybėms narėms ateinančiais metais sumažinti savo įmoką į Bendrijos iždą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)