Pagal Federaliniame registre paskelbtą pranešimą, JAV prekybos įgaliotinio biuras suteiks galimybę bendrovėms prašyti netaikyti muitų kai kuriems produktams, praneša „Reuters“.

Donaldas Trumpas prieš pat pasirodant pranešimui apie didinamus muitų tarifus tviteryje pareiškė, kad Kinijos vicepremjeras Liu He atvyks į Vašingtoną, kur JAV ir Kinija, pasak prezidento, pasirašys galutinę prekybos sutartį, užbaigsiančią beveik metus trukusį prekybos karą.

„Kinija ką tik informavo mus, kad jie (vicepremjeras Liu He) atvyksta į Jungtines Valstijas pasirašyti susitarimą. Pamatysime (kaip bus), bet aš esu labai patenkintas dėl daugiau nei 100 mlrd. dolerių muitų, kurie užpildo mūsų saugyklas... Puiku Jungtinėms Valstijoms, negerai Kinijai“, - rašė D. Trumpas.

Kad dar labiau padidintų spaudimą Kinijai, D. Trumpas savaitės pradžioje pagrasino ne tik didinti jau galiojančių muitų tarifus iki 25 proc., bet ir įvesti muitus visoms iš Kinijos importuojamoms prekėms, kurių bendra vertė siekia 539,5 mlrd. dolerių. Pasak paties D. Trumpo, jis didins muitų tarifus, nes prekybos derybos vyksta „per lėtai“.

„Pastaruosius 10 mėnesių Kinijai taikomi muitų tarifai siekė 25 proc. 50 mlrd. dolerių vertės aukštųjų technologijų prekėms ir 10 proc. 200 mlrd. dolerių vertės kitoms prekėms“, - tviteryje rašė D. Trumpas.

„Šie 10 proc. nuo penktadienio didės iki 25 proc.“, - pridūrė jis.

Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prasidėjo pernai. Jungtinės Valstijos kaltino Pekiną verčiant Jungtinių Valstijų bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis. Pati Kinija tai neigia. D. Trumpo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios esą užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia vietos įmonėms nesąžiningą pranašumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)