Ketvirtadienį Vilniuje vykstančiame renginyje apie investicijų klimatą Lietuvoje pristatyti 2019 metų Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų verslo apklausos rezultatai. Visų trijų Baltijos šalių atžvilgiu ekonominės situacijos augimo perspektyvos ateityje yra niūrios.

2018 metais 41 proc. Estijos, 47 proc. Latvijos ir 55 proc. Lietuvos įmonių tikėjosi, kad šie metai bus geresni nei 2017-ieji. 2019 metais Estijoje ši dalis nukrito iki 14 proc., o Latvijoje ir Lietuvoje iki 33 proc.

Išaugo skaičius įmonių, galvojančių, kad ekonominė situacija nesikeis. Estijoje 2019 metais jų buvo 70 proc., Latvijoje – 48 proc., Lietuvoje – 60 proc.


Darbo kaštai toliau augs

Įmonės tikisi, kad šiemet darbo kaštai toliau augs pakankamai sparčiai. Lietuvoje tikimasi 8,33 proc. augimo, Estijoje – 8,31 proc., Latvijoje – 7,47 proc.


„Daugiau nei pusė įmonių pripažįsta, kad darbo jėgos trūkumas lems naujų užsakymų atsisakymą ir planuojamų investicijų sumažinimą arba užšaldymą. Tai reiškia, kad kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas yra rimtas augimo ateityje apribojimas. Tolesnis darbo kaštų augimas neigiamai veikia Lietuvos, kaip pasirenkamos vietos verslui ir investicijoms patrauklumą“, – rašoma prekybos rūmų pranešime.

Iš reformos naudos nesitiki

Įmonių taip pat buvo klausiama, kaip jos vertina Baltijos valstybių vyriausybių darbą. Geriausiai įvertinta Lietuvos Vyriausybė, tačiau ir ją gerai įvertino tik 10 proc. respondentų. Patenkinamai Lietuvos Vyriausybės darbą įvertino 52 proc. apklaustųjų, blogai – 32 proc., dar 6 proc. nuomonės neturėjo.


Įmonių dar klausta, ar mokesčių pokyčiai 2019 metais Lietuvoje turės teigiamos įtakos ekonomikai. Jų vertinimas pasidalijo beveik perpus – 38 proc. sakė, kad taip, o 41 proc. – kad ne. 21 proc. nuomonės neturėjo.

Lietuvoje taip pat yra didžiausias palaikymas nekvalifikuotų darbuotojų imigracijai. Tai palaiko 66 proc. įmonių-respondentų, 10 proc. buvo prieš, 24 proc. nuomonės neturėjo.

Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų 2019 metų pavasarį vykdyta įmonių apklausa yra tarptautinės apklausos Vidurio ir Rytų Europoje dalis. Prekybos rūmų nariai Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje taip pat aktyviai dalyvavo apklausoje. Savo nuomonę apie aktualią ekonominę situaciją, ateities tendencijas bei sąlygas investicijoms išreiškė iš viso 1,4 tūkst. įmonių iš 16 Vidurio ir Rytų Europos šalių, tarp jų daugiau nei 100 iš Baltijos valstybių. Atstovybės Lietuvoje tinklapyje nurodoma, kad jai priklauso tokios įmonės kaip „Ergo“, „Mikron“, „Scoro“, Bnt attorneys“, „Bosch“, „Danpower“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)