Posėdyje dalyvaus LB valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis.

„Nėra banko vadovo, jis išvykęs į komandiruotę, todėl pavaduotojas ateina“, – BNS teigė „valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Parlamentarai aptars LB vadovų poziciją dėl Biudžeto ir finansų komiteto atliekamo parlamentinio tyrimo dėl krizės aplinkybių, diskutuos apie galimą manipuliavimą Vilibor rodikliu ir jo įtaką būsto paskolų brangimui ir Vyriausybės vertybinių popierių palūkanų didėjimui.

Pasak R. Karbauskio, valdantieji ir juos remiančios frakcijos tarsis, kaip reaguoti į tyrimo metu paaiškėjusius faktus: „Nereaguoti neįmanoma“.

Biudžeto ir finansų komitetas jau yra preliminariai pritaręs dviejų tyrimo klausimų, susijusių su viešųjų finansų tvarkymu ir valstybės skolinimusi, išankstinėms išvadoms.

Preliminariai vertinama, kad 2005-2006 metais finansinės disciplinos buvo pakankamai, 2007-aisiais ji pradėjo blogėti, o 2008 metais biudžetas buvo priimtas pažeidžiant fiskalinės drausmės reikalavimus, o tai pakenkė viešųjų finansų būklei – nebuvo jokios galimybės turėti bent kokį rezervą ir dėl to padidino poreikį skolintis, mažinti išlaidas ir didinti mokesčius 2009-2010 metais.

Komitetas taip pat konstatuoja, kad Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai buvo padaryta 2009–2012 metais.

Generalinė prokuratūra yra gavusi Vyriausybės prašymą įvertinti finansų priežiūros institucijų darbą per 2009–2010 metų krizę. Visos per krizę veikusios buvusios finansų priežiūros institucijos šiuo metu prijungtos prie Lietuvos banko.

Biudžeto ir finansų komiteto nariai konservatoriai Andrius Kubilius ir Mykolas Majauskas atsisakė dalyvauti tyrime, nes laiko jį politiškai angažuotu.

Parlamentinis tyrimas dėl veiksnių, lėmusių ekonominę krizę Lietuvoje, Seime truks iki spalio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)