Pasak jos, sparčiai kilę atlyginimai, didelė vidaus paklausa, aukšti verslo ir vartotojų lūkesčiai pirmąjį šių ketvirtį nuteikia optimistiškai, tačiau labai tikėtina, kad Lietuvai - mažai ir atvirai ekonomikai - nepavyks išvengti užsienio prekybos partnerių augimo sulėtėjimo poveikio.

Šiemet turėtų lėčiau augti ir 70 proc. pasaulio ekonomikų, prognozuoja Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

Tam įtakos turės lėčiau augsianti apdirbamoji gamyba, geopolitinė įtampa, susijusi su prekybos konfliktais, neaiškia „Brexito“ baigtimi, artėjančiais Europos Parlamento (EP) rinkimais ir nacionalistinių partijų atėjimu į valdžią Europoje. Nerimą kelia ir besibaigiantis Azijos technologinis ciklas bei didelė išsivysčiusių valstybių skola, kuri galėtų lemti atvirų ir labai įsiskolinusių valstybių finansavimo sąlygų sugriežtinimą. Lėtėjant ekonomikos augimui, menksta ir pinigų, ir fiskalinės politikos taikymo erdvė.

Tuo metu naujausi duomenys rodo, kad didžiųjų ekonomikų augimas šių metų pirmąjį ketvirtį viršijo lūkesčius.

Euro zonos ekonomikos metinis augimas pirmąjį ketvirtį siekė 1,2 proc. Prancūzijos ekonomika augo 1,1, Ispanijos - 2,4 proc., o Italijos šalies ūkis augo 0,1 proc. Nors Vokietijos pirmojo ketvirčio duomenų kol kas nėra, šalies gamybos pirkimo vadybininkų indeksas, atskleidžiantis vyraujančias ekonomines tendencijas apdirbamojoje gamyboje, kovo mėnesį buvęs mažiausias per 80 mėnesių, balandžio mėnesį jis šiek tiek padidėjo. Tikimasi, kad antrąjį pusmetį tokių veiksnių kaip laikinų gamybos sutrikimų automobilių pramonėje išnykimas, sustiprėjęs paslaugų sektorius, spaudimas darbo rinkoje, nuosaiki infliacija ir ekspansinė fiskalinė politika turėtų prisidėti prie sparčiau augsiančios ekonomikos.

„Optimistines nuotaikas palaiko JAV ekonomika, šių metų pirmąjį ketvirtį augusi 3,2 proc. Tam įtakos turėjo didelė vidaus paklausa - mažmeninės prekybos pardavimai ir toliau augo (kovo mėn. metinis augimas siekė 3,6 proc.). JAV taip pat daugėjo naujų darbo vietų, nedarbo lygis ir toliau buvo žemas (3,9 proc.), o metinis atlyginimų augimas tebebuvo spartus (4,2 proc.). Nepaisant visų teigiamų tendencijų, JAV federalinio rezervo bankas skelbia, kad šiemet nedidins bazinių palūkanų normų ir toliau taikys 2,25-2,5 proc. tikslinį intervalą“, - komentuoja E. Aleknevičiūtė.

Kinijos ekonomikos metinis augimas pirmąjį ketvirtį buvo 6,4 proc. Šį augimą, ekonomistės teigimu, daugiausia lėmė stipri gamyba, paslaugų sektoriaus plėtra ir didėjęs vidaus vartojimas. Kovo mėn. Kinijos eksportas augo dėl laikinų prekybos konfliktų paliaubų ir vyriausybės taikytų ekonomikos augimą skatinusių priemonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)