„Beyond Meat“ akcijų kursas per pirmąją po pradinio viešo akcijų platinimo (IPO) prekybos sesiją pašoko 163 proc. iki 65,75 JAV dolerio.

Bendrovės akcijos IPO kaina sudarė 25 JAV dolerius. Tačiau ketvirtadienį, vos prasidėjus prekybai biržoje NASDAQ, „Beyond Meat“ akcijos jau kainavo po 46 JAV dolerius, o vėliau jų kursas dėl didelės paklausos net buvo užkopęs iki beveik 73 JAV dolerių.

Pasibaigus pagrindinei prekybos sesijai, „Beyond Meat“ akcijos ketvirtadienį pabrango dar 4 procentais.

Tyrimų bendrovės „Dealogic“ duomenimis, „Beyond Meat“ akcijų kurso pakilimas per debiutinę prekybos sesiją mažiausiai 200 mln. JAV dolerių kapitalizacijos bendrovių kategorijoje yra didžiausias nuo bent 2000 metų.

„Beyond Meat“ per IPO pardavė 9,5 mln. akcijų ir pritraukė mažiausiai 240 mln. JAV dolerių.

Gautos lėšos bus skirtos gamybos plėtrai ir naujų gamyklų statybai, tyrimų ir plėtros finansavimui, taip pat bendro pobūdžio verslo reikmėms.

Veganas Ethanas Brownas (Itanas Braunas) bendrovę įkūrė 2009 metais.

Bendrovė iš augalinių baltymų, kokosų aliejaus ir kitų ingredientų gamina mėsos pakaitalus. „Beyond Meat“ produktai naudojami vegetariškuose ir veganiškuose mėsainiuose, kuriuos siūlo įvairūs populiarūs tinklai, įskaitant parduotuves „Whole Foods“ ir restoranus TGIF.

„Beyond Meat“ kol kas yra nuostolinga, tačiau analitikai mano, jog produktų, kuriais galima pakeisti mėsą, rinka sparčiai augs.

Pasaulio mėsos ir mėsos produktų rinkos metinė apyvarta sudaro 1,4 trln. JAV dolerių ir kai kurie ekspertai spėja, jog vegetariški produktai gali atimti gana nemažą šios rinkos dalį.