Anot dienraščio "Lietuvos rytas", dujų kainas nustatinėjančios Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovas Vidmantas Jankauskas aiškino, kad metodiką iš tiesų galima keisti, numatant "Lietuvos dujoms" daugiausia 10 proc. pelno.

"Tai nėra pataikavimas. Jeigu Vyriausybė paaiškintų, ką galima keisti siekiant gauti daugiau pajamų iš privatizavimo, ir jei dėl to nekentėtų vartotojai, galime galvoti apie metodikos keitimą", - sakė V.Jankauskas.

Dabar pelnas nustatomas pagal tokią formulę: ilgalaikių Vyriausybės vertybinių popierių palūkanos plius 2 proc. rizikos. Tai sudaro 7 procentus. V.Jankauskas pabrėžė, kad kalbėti apie 20 proc., kaip nori vokiečiai, net neverta.

Jau skelbta, kad itin nepatenkintas dujų kainodaros sistema iš "Lietuvos dujų" privatizavimo konkurso pasitraukė Prancūzijos "Gaz de France".

Finansų maklerio įmonės "Jūsų tarpininkas" finansų analitikas Vytautas Plunksnis sakė, kad parduodamas 34 proc. akcijų paketas ketvirtadienio akcijų rinkos kaina vertas 243 mln. litų arba 2,1 lito už akciją. Jei siūloma 150 mln. litų, akcijos kaina siekia 1,29 lito.

Anot dienraščio, vokiečiai nori, kad visos "Gazprom" į Lietuvą tiekiamos dujos patektų tiesiogiai iš "Gazprom". "Dujotekanai" siūlomas tik "Lietuvos dujų" akcininkės vaidmuo. Taip "Lietuvos dujos" išplėstų rinką Lietuvoje.

Didžiausios dujų importuotojos į Lietuvą - bendrovės "Dujotekanos" valdybos pirmininkas Rimandas Stonys patvirtino, kad su juo "Ruhrgas" atstovai taip pat ne kartą buvo susitikę. Vokiečiai dar pernai siūlė kartu dalyvauti "Lietuvos dujų" privatizavime, atsisakant tiekėjo funkcijų. Tačiau R.Stonys aiškino, kad "Dujotekana" kol kas nieko vokiečiams nežada siūlyti.

"Lietuvos dujos" 34 proc. akcijų privatizavimo konkurso komisija ketvirtadienį pripažino, kad Vokietijos koncerno "Ruhrgas" pirminis pasiūlymas atitinka konkurso reikalavimus. " Ruhrgas" nutarta įrašyti į vadinamąjį potencialių pirkėjų - strateginių investuotojų sąrašą (jame bus tik vienas dalyvis - "Ruhrgas"), kurį penktadienį svarstys Privatizavimo komisija.

Jeigu komisija pritars, kitą savaitę sąrašą turėtų svarstyti Vyriausybė, kurios teigiamas sprendimas leis toliau vykdyti privatizavimo procedūras. Galutinį pasiūlymą, atsižvelgęs į Lietuvos pusės pasiūlymus, "Ruhrgas" turės pateikti balandžio1-2 dienomis.

Valstybė dabar valdo 92,36 proc. "Lietuvos dujų" akcijų. Dar 34 proc. įmonės akcijų šiemet bus parduodama dujų tiekėjui - konkursą tikimasi paskelbti birželio mėnesį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją