Trečiadienį Pekine prasidėjo dar vienas derybų ratas, kuriame su Kinijos vicepremjeru Liu He susitiko JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas ir šalies prekybos įgaliotinis Robertas Lighthizeris.

Baltieji rūmai taip pat pranešė, kad šalių derybose judama galutinės sutarties link.

„Diskusijos vis dar sutelktos ties svarbiais struktūriniais klausimais ir JAV-Kinijos prekybos ryšių subalansavimu“, - pranešime teigė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders. Visgi pranešime neatskleidžiama, ar susitarimą įmanoma pasiekti jau kitą savaitę.

Politico“ taip pat paskelbė, kad Donaldo Trumpo administracija gali nusileisti Kinijai, kad susitarimas būtų pasiektas. Pasak leidinio šaltinių, Jungtinės Valstijos yra pasirengusios iškart sumažinti muitus kai kurių kiniškų prekių importui.

Tačiau, pabrėžė „Politico“, Vašingtonas iki 2020-ųjų lapkričio, kai vyks JAV prezidento rinkimai, neatšauktų 25 proc. muitų tarifo, kuris šiuo metu pritaikytas 50 mlrd. dolerių vertės prekių iš Kinijos importui.

Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prasidėjo pernai, kai D. Trumpas įvedė muitus kiniškų prekių importui. Kinija į tai atsakė muitais amerikietiškoms prekėms.

Jungtinės Valstijos kaltino Pekiną verčiant Jungtinių Valstijų bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis. Pati Kinija tai neigia. D. Trumpo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios esą užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia vietos įmonėms nesąžiningą pranašumą.