„Galiu pasakyti, kad derybų metu šalys jau padarė teigiamą pažangą. Dviejų šalių delegacijos, atsižvelgdamos į abipusės pagarbos principus ir besilaikydamos valstybių vadovų pasiekto konsensuso, deda pastangas pasiekti abiem pusėms naudingą susitarimą“, - spaudos konferencijoje kalbėjo Geng Shuangas.

Visgi, pabrėžė atstovas, jam nėra žinoma tolesnė kito derybų rato darbotvarkė. Intensyvias derybas JAV ir Kinijos pareigūnai vėl pradės antradienį Pekine. „Dėl derybų detalių geriau būtų kreiptis į kompetentingas institucijas“, - tikino Geng Shuangas.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas ir šalies prekybos įgaliotinis Robertas Lighthizeris antradienį vyks į Pekiną, kur prasidės dar vienas derybų ratas. Savo ruožtu, Kinijos delegacija, vadovaujama vicepremjero Liu He, į Vašingtoną vyks gegužės 8 d.

Praėjusią savaitę Donaldas Trumpas tikino, kad prekybos derybos su Kinija „sekasi gerai“.

„Mums gerai sekasi prekyboje, gerai sekasi su Kinija“, - išvykdamas į renginį Floridoje žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė D. Trumpas.

Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prasidėjo pernai, kai D. Trumpas įvedė muitus kiniškų prekių importui. Kinija į tai atsakė muitais amerikietiškoms prekėms.

Jungtinės Valstijos kaltino Pekiną verčiant Jungtinių Valstijų bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis. Pati Kinija tai neigia. D. Trumpo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios esą užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia vietos įmonėms nesąžiningą pranašumą.