Policija šią savaitę atliko kratą pietiniame Šendženo mieste įsikūrusioje įmonėje „Lepin“, gaminusioje pigias „Lego“ kaladėlių imitacijas, ir suėmė keturis asmenis.

„2018 metų spalį Šanchajaus policija nustatė, kad rinkoje esančios „Lepin“ kaladėles yra itin panašios į „Lego“ kaladėles," – sakoma policijos pranešime.

Žaislai buvo kopijuojami iš „Lego“ brėžinių ir liejami fabrike Šendžene, o po to parduodami visoje Kinijoje.

Anot Šanchajaus policijos pranešimo, buvo rasta „daugiau nei 10 surinkimo linijų, per 90 liejimo formų. (Policija konfiskavo) apie 630 tūkst. gatavų gaminių, kurių vertė siekia per 200 mln. juanių".

Oficialiose teisėsaugos paskyrose socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matosi liejimo formos ir dėžės, stebėtinai panašios į Danijos žaislų gamintojos „Lego“ produkciją.

Konstruktorių ir kaladėlių „Star Wars“ („Žvaigždžių karų“) kopijos pavadintos „Star Plan“ („Žvaigždžių planas“), o rinkiniai, išleisti po „Lego Movie 2 („Lego filmo 2“) pasirodymo, parduodami kaip „The Lepin Bricks 2“ („Lepin“ kaladėlės 2“).

Pasak valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“, „Lego“ viceprezidentas Kinijai ir Azijos Ramiojo vandenyno regionui Robinas Smithas pareiškė, kad padirbti žaislai gali būti nesaugus vartotojams.

Užsienio gamintojai jau seniai skundžiasi, kad Kinijos, kur klesti padirbinėjimas, teisėsauga atsainiai žiūri į intelektinės nuosavybės apsaugą.

Pekinas, bandydamas užbaigti prekybos karą su Vašingtonu, yra pažadėjęs griežtai kovoti su intelektinės teisės pažeidimais.

Pakaitalai yra paklausūs, nes yra žymiai pigesni. Pavyzdžiui, vienas miesto tematikos „Lepin“ rinkinys kainuoja 3 dolerius (2,7 euro), o panašus „Lego“ rinkinys – nuo 15 dolerių (13,5 euro).

Pasak naujienų agentūros AFP, šeštadienio rytą kopijų dar galima buvo įsigyti kinų elektroninės prekybos platformoje „Taobao“.

Danų žaislų gamintoja vasarį atidarė savo pirmąją parduotuvę Pekine ir turi dvi parduotuves Šanchajuje.

Įmonei išleidus kolekcininkams skirtų versijų ir su filmu susietų žaislų, „Lego“ pastaraisiais metais vėl išpopuliarėjo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)