Už balsavo 91 Seimo narys, prieš ir susilaikiusiųjų nebuvo.

Pakeitimai įsigalios nuo birželio 1 d.

Kaip teigia Energetikos ministerija, naujoji tvarka numato, kad visi šilumos aukciono dalyviai, įsigydami šilumos gamybai reikalingą biokurą, turės teikti pirmenybę skaidriai, aiškiai sureguliuotai ir nediskriminaciniais pagrindais veikiančiai prekybos biokuru biržai „Baltpool“. Iki šiol tai privaloma buvo tik reguliuojamiems šilumos gamintojams. Nereguliuojami nepriklausomi šilumos gamintojai 2018 m. tik apie 6 proc. biokuro įsigijo per biržą.

„Šilumos vartotojų interesai yra patys svarbiausi. Ministerijos atsakomybė yra užtikrinti, kad visiems rinkos dalyviams galiotų vienodos, skaidrios ir sąžiningos taisyklės. Iš to laimi galutinis vartotojas“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pažymima, kad visi rinkos dalyviai ir toliau galės sudaryti tiesioginius dvišalius, vadinamuosius užbiržinius sandorius, jeigu juose biokuro kaina bus mažesnė nei tuo metu esanti vidutinė biokuro kaina „Baltpool“ biržoje. Taip pat numatytas vienų metų pereinamasis laikotarpis jau sudarytiems iki įstatymo įsigaliojusiems dvišaliams sandoriams įvykdyti.

Priimtu įstatymo pakeitimu toliau įgyvendinamas 2018 m. patvirtintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje numatytas šilumos ūkio srities plėtojimo principas, kad šilumos gamintojai energijos išteklius įsigytų skaidriausiu ir konkurencingiausiu būdu, taip užtikrinant mažiausius kaštus šilumos vartotojams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)