Šias rekomendacijas posėdžio metu priėmė nepriklausoma Mokėjimų taryba, vienijanti visas mokėjimų rinkos raida suinteresuotas šalis.

Kaip skelbiama Lietuvos banko pranešime, rekomendacijos mokėjimų rinkos dalyviams, mokėjimų politiką formuojančioms ir įgyvendinančioms institucijoms priimtos Mokėjimų tarybai 2018-2019 m. išnagrinėjus tris prioritetinius klausimus: momentinių mokėjimų integraciją į verslo ir viešojo administravimo procesus, kliento pažinimo bei naujų tapatybės patvirtinimo priemonių galimybes ir atitiktį pinigų plovimo prevencijos tikslams.

„Ateinančiais metais Mokėjimų taryba daug dėmesio skirs atvirajai bankininkystei ir jaunimo mokėjimo įgūdžių stiprinimui. Atvirosios bankininkystės plėtra didins konkurenciją mokėjimų rinkoje, suteiks paskatų kurti naujas, inovatyvias mokėjimo ir kitas finansines paslaugas, gerins klientų patirtį jomis naudojantis. (...) kreipiame dėmesį ir pastangas į jaunosios kartos ugdymą, kad jie susipažintų su mokėjimų negrynaisiais pinigais priemonėmis, išbandytų jas ir išmoktų naudotis“, – sakė Lietuvos banko valdybos narys ir Mokėjimų tarybos pirmininkės pavaduotojas Marius Jurgilas.

Ateinančius dvejus metus Mokėjimų taryba koncentruosis į atvirosios ekosistemos atsiskaitymams negrynaisiais pinigais ugdymo įstaigose skatinančių priemonių kūrimą bei atvirosios bankininkystės plėtrą.

„Finansų rinkų paslaugos ir jose naudojamos technologijos vystosi labai greitai. Trys temos, kurias nagrinėjo Mokėjimų taryba, būtent ir koncentruojasi į tai, kaip paprasčiau ir, svarbiausia, saugiai atlikti momentinius mokėjimus, nuotoliniu būdu nustatyti klientų tapatybę ir surinkti kliento pažinimui reikiamus duomenis. Pastarajam siūloma panaudoti šalies registruose turimus duomenis apie klientus ir optimizuoti patį procesą. Be to, įgyvendinus rekomendacijas, būtų sudarytos sąlygos lengviau atsirasti naujiems nuotolinio tapatybės nustatymo būdams, diegti suderinamas momentinių mokėjimų paslaugas, skirtas gyventojams, verslo įmonėms bei valstybės įstaigoms“, – sakė finansų viceministrė ir Mokėjimų tarybos pirmininkė Loreta Maskaliovienė.

Pažymima, kad Mokėjimų taryba įkurta 2017 m. pabaigoje, siekiant sustiprinti dialogą tarp mokėjimo paslaugų teikėjų, mokėjimo paslaugų naudotojų, reguliuotojų ir akademikų atstovų plėtojant Lietuvos mokėjimų rinką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)