Pasak asociacijos prezidento Daliaus Gedvilo, dažnai darbas sektoriuje neapskaitomas ar neteisingai apskaitomas, žmonės dirba nelegaliai, nedeklaruojami objektai ir pajamos, nepagrįstai didinamos sąnaudos.

Pasak jo, skirtingais vertinimais, per metus statybose neapskaitoma 500-700 mln. eurų pajamų.

„Jeigu norime valstybėje sistemos ir tvarkos, tai manome, tą reikia padaryti privaloma. Tada nebus atsitiktinių žmonių, visi žinos darbų saugą, registruosis laiką ir manau, pokytis gali būti didžiulis, tik reikia tam pasiryžti“, – BNS sakė D. Gedvilas.

Anot jo, iniciatyva stringa dėl Aplinkos ministerijos požiūrio – jos teigimu, siūloma prieiga esą būtų nepatikima ir visiškai priklausoma nuo privataus sektoriaus.

Asociacija statybininko korteles išduoda nuo praėjusių metų liepos. Anot D. Gedvilo, jos išduodamos, išlaikius egzaminą, jį jau yra išlaikę apie tūkstantis statybininkų.

„Lygiai taip, kaip „Regitra“ išdavinėja vairuotojo pažymėjimus, taip ir mūsų 56 ekspertai dirba egzaminuodami žmones, egzaminas gali užtrukti visą dieną, kad žmogus išlaikytų“, – sakė jis.

D. Gedvilo teigimu, kortelėje nurodoma darbo laiko apskaita, darbovietė, kompetencijos, naudojamos medžiagos ir įrankiai. Pasak jo, inspektorius mato visus objektus, įmones, prisiregistravusius darbuotojus realiu laiku.

D. Gedvilas pabrėžia, kad privaloma kortelė valstybei nieko nekainuotų, o žmogui ji kainuoja 8,27 euro (be PVM).

„Šiandien mes neprašome nė cento, mes prašome palaikyti iniciatyvą ir įvesti privalomą kortelę. Nesteigti jokių etatų, neleisti biudžeto ir mokesčių mokėtojų pinigų, o pasitikėti statybininkų asociacijos komanda“, – Trišalės tarybos posėdyje sakė asociacijos vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad privalomai kortelei pritaria dar septynios asociacijos.

Trišalė taryba antradienį nusprendė į kitą posėdį pakviesti Aplinkos ministerijos atstovus, kad būtų išgirsti jų argumentai.

Kitas Trišalės tarybos posėdis numatomas gegužės pabaigoje.