Pasak „Reuters“ šaltinių, jau nuo sausio N. Maduro režimas derėjosi su Maskva dėl būdų apeiti draudimą valstybinės Venesuelos naftos bendrovės „Petroleos de Venesuela S. A.“ (PDVSA) klientams atsiskaityti doleriais, kurių taip reikia krizės nustekentai šaliai, kurios bolivaro infliacija siekia milijonus procentų. Pati Rusija ne kartą tikino, esą JAV įvestos sankcijos yra neteisėtos, ir tvirtino dirbsianti kartu su Venesuela, kad sankcijų poveikis būtų kuo labiau sumažintas.

Atskleisti dokumentai rodo, kad PDVSA ir „Rosneft“ sutarė dėl įmantrios apmokėjimo už Venesuelos naftą schemos. „Rosneft“ už PDVSA naftą sumoka tik nedidelę sumą, tačiau pati Rusijos bendrovė naftos nenaudoja, o perparduoda trečiosioms įmonėms. Viena iš tokių trečiųjų įmonių, kurią „Rosneft“ bandė įkalbėti dalyvauti sankcijų apėjimo schemoje, yra Indijos „Reliance Industries“, negalinti už Venesuelos naftą atsiskaityti doleriais.

Taigi „Rosneft“ veikia kaip tarpininkė, pasiimanti dalį sandorio sumos už Venesuelos naftos pardavimą šalims, kurios šiaip jau naftos įsigyti iš Venesuelos negalėtų.

Rusijos korporacija yra viena didžiausių investuotojų Venesueloje, iš viso į šalies ūkį investavusi per 16 mlrd. dolerių. PDVSA ir „Rosneft“ schema yra vienas iš būdų N. Madurui papildyti užsienio valiutos rezervus.

„PDVSA sulaukia pinigų iš „Rosneft“. Šie pinigai nugula Rusijos bankuose ir yra naudojami apmokėti naftos gabenimo išlaidas“, – sakė „Reuters“ šaltinis, dirbantis Venesuelos PDVSA. Pasak šaltinio, dalis bankinių operacijų yra atliekama per Rusijos banką „Evrofinance Mosnarbank“, kuriam kovą buvo įvestos JAV sankcijos.

Šaltinių teigimu, dėl kiekvieno sandorio, kuriame „Rosneft“ tarpininkauja Venesuelai ir realiems naftos pirkėjams, tariamasi atskirai. Visgi yra ir daugkartinių susitarimų – dokumentai rodo, kad visa Venesuelos nafta, kurią balandį įsigis Indijos „Reliance Industries“, bus perpumpuojama per „Rosneft“. Kovą „Reliance Industries“ pirko 390 tūkst. barelių Venesuelos naftos per dieną, o tai yra beveik 40 proc. viso šalies naftos eksporto.

Konfidencialiuose PDVSA dokumentuose rašoma, kad Venesuelos bendrovė iš „Reliance Industries“ balandį sulauks 97 proc. sandorio sumos, o kiti 3 proc. dokumentuose yra įrašyti, kaip „Kitos išlaidos“, kurios, tikėtina, ir yra apmokėjimas „Rosneft“ už tarpininkavimą.

Dėl „Rosneft“ savivalės iš esmės nustatant tiek eksportuojamos naftos, tiek ir Venesuelos iš Rusijos importuojamų degalų kainas PDVSA viduje jau yra kilęs nepasitenkinimas tokiu valstybių „bendradarbiavimu“, teigia „Reuters“ šaltiniai įmonėje.

„Rosneft“ už mūsų naftą moka mažai, o degalus mums parduoda labai brangius. Mes visada jiems skolingi“, – piktinosi šaltiniai.

Sausio pabaigoje Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas PDVSA, įšaldydamos įmonės lėšas JAV, kur yra realizuojama didžioji dalis PDVSA eksportuojamos naftos. Vašingtonas taip pat įšaldė PDVSA turtą Jungtinėse Valstijose, kur bendrovė turi 3 naftos perdirbimo gamyklas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)