Vyriausybės vadovas užstoja „valstiečių“ frakcijos kolegą S. Jakeliūną, teigdamas, kad pastarojo kontraversiškai vertinama laikinoji tyrimo komisija apie krizę iš tikrųjų gina Lietuvos ir valstybės visuomenės interesą.

„Aš matau Jakeliūno ir komiteto norą aiškiai apginti Lietuvos valstybės ir Lietuvos žmonių interesus, įvardinti priežastis, kodėl buvo taip elgiamasi skolinimosi istorijų metu ir ypač kalbant apie bankų veiklą, kuri tiesiogiai paveikė tūkstančius žmonių, turėjusių būsto kreditus“, - „Žinių radijui“ kalbėjo premjeras, pridurdamas, kad labai svarbu išsiaiškinti, ar valstybės institucijos padarė viską, kad krizės metu būtų apgintas viešasis interesas.

„Dėl to aš palaikau Stasio Jakeliūno norą išsiaiškinti, gauti visuomenei labai svarbius atsakymus“, - teigė jis.

Tai, kad konservatoriai Andrius Kubilius ir Mykolas Majauskas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl S. Jakeliūno galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, premjeras traktavo kaip desperaciją.

„Aš manau, kad tai desperatiškas veiksmas, tokiu būdu bandoma galbūt sumenkinti arba paneigti, arba diskredituoti patį tyrimą“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Premjeras atmetė į jo pusę skriejančią kritiką, kad pats tyrimas ir paskelbta Vyriausybės poziciją kreiptis į Generalinę prokuratūrą, dėl S. Jakeliūno vadovaujamos komisijos surinktos informacijos apie krizę, yra susiję su prezidentine kampanija.

„Jeigu tai būtų tiesa, tai, matyt, ir išvados būtų patvirtintos iki prezidento rinkimų ir tyrimai pabaigti“, - teigė jis ir tvirtino, kad S. Jakeliūnas nesiekia kištis į bankų sektorių.

„Mes tikrai nelendame į bankų sektorių, nekaltiname, neieškome, ką koks bankas padarė, tiesiog atliekame tai, ką privalo padaryti kiekviena Vyriausybė“, - pabrėždamas, kad kreipėsi dėl valstybės institucijų, o ne bankų veiksmus.

Trečiadienį konservatoriai kreipdamiesi Generalinę prokuratūrą prašo imtis veiksmų ginant viešąjį interesą, pradėti ikiteisminį tyrimą ir nustatyti, ar Seimo narys, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas savo veiksmais nepažeidė Lietuvos banko įstatymo, ar savo veiksmais nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir neviršijo įgaliojimų, nesikišo į valstybės tarnautojo veiklą naudodamasis savo įtaka ir siekdamas priversti atsisakyti teisėtų veiksmų ar atlikti neteisėtus veiksmus savo ar kitų asmenų naudai. Pagal Baudžiamąjį kodeksą už tai numatomos ir laisvės atėmimo bausmės.

Parlamentarai jau anksčiau yra išreiškę susirūpinimą pastaruoju metu ypač suintensyvėjusiomis Seimo valdančiosios daugumos atstovų S. Jakeliūno ir jį remiančių Ramūno Karbauskio, Viktoro Pranckiečio pastangomis menkinti LB reputaciją. Parlamentarų teigimu, tai svarbiausia šalies institucija, kontroliuojanti bankų sistemą ir užtikrinanti šio sektoriaus stabilumą.

Bet koks kišimasis į LB nepriklausomumą gali sukelti neprognozuojamas pasekmes, nerimą Lietuvos ir tarptautinėse finansų rinkose, indėlininkų paniką. Kiekvienos šalies centrinio banko nepriklausomumą gina Europos centrinis bankas.

Kaip ELTA jau skelbė, Vyriausybė pirmadienio pasitarime nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos surinktos informacijos apie 2008-2009 metų krizę, žurnalistams patvirtino ministras pirmininkas S. Skvernelis. Pasak jo, kreipimasis bus išsiųstas netrukus.

Premjero teigimu, į Generalinę prokuratūrą yra kreipiamasi dėl dviejų klausimų.

„Į Generalinę prokuratūrą kreipiamasi dėl dviejų klausimų: ar valstybės institucijos, kurios buvo atsakingos 2008-2009 metais už finansinių įstaigų priežiūrą tinkamai atliko savo funkcijas, kurios numatytos teisės aktuose.

Antras punktas - kad Generalinė prokuratūra įvertintų galimą viešo intereso gynimo poreikį, nes dėl VILIBOR istorijų daugelis žmonių, kurie turėjo kreditus, patyrė nemažų nuostolių“, - po pasitarimo sakė premjeras.