Ambicingi planai

Ilgus metus Aleksote veikianti bendrovė senose patalpose jau neišsiteko, todėl žengtas didžiulis žingsnis į priekį – Kauno LEZ AB „Freda“ jau atidarė naują baldų gamybos įmonę – UAB „Geras baldų fabrikas“, kurio plotas siekia 35 tūkst. kv. metrų.

Iš jų didžioji dalis – 25 tūkst. kv. metrų – skirta gamybai, likęs plotas – sandėliavimui. Įmonės vadovai užsimena, kad tai nebuvo paskutinis plėtros etapas.

„Didėjo rinkos poreikis, o mes esame apsupti Nemuno ir gyventojų. Senose patalpose jau esame pasiekę maksimumą, todėl buvo nuspręsta plėstis“, – DELFI teigė UAB „Geras Baldų Fabrikas“ vykdančioji direktorė Aistė Čičirkienė.

Fabrike įdiegtos pažangios technologijos, kurios leis gaminti lengvąjį korinį skydą, inovatyvus virinimas ultragarsu padės sujungti medienos medžiagas su plastiko komponentais, veiks UV LED spinduliuotės džiovyklos dažų polimerizacijai. Šiuo metu dar ne visi agregatai sumontuoti, tačiau fabrike vyksta intensyvūs darbai.

Šis projektas buvo patvirtintas prieš porą metų – 2017-ųjų kovą. O šių metų balandį jau prasidėjo gamyba. Daugiausiai naujajame fabrike bus gaminamos įvairiausios komodos, spintos. Kai naujasis fabrikas pradės dirbti pilnu pajėgumu, jame bus įdarbinta 250 darbuotojų. Šiuo metu čia darbuojasi 80 žmonių.

Planuojama, kad per trejus metus gamybiniai pajėgumai pasieks 240 milijonų eurų per metus. Tai yra du kartus daugiau, nei šiuo metu gaminama senajame įmonės fabrike. Tiesa, jis ir toliau veikia pilnu pajėgumu – veikia 7 dienas per savaitę 24 valandas per parą. Fabrike darbuojasi 4 darbuotojų pamainos.

Žmonių netrūksta

Prieš kelerius metus „Freda“ išgarsėjo, kai visiems darbuotojams trečdaliu padidino atlyginimus.

„Kai tik pradėjo viešai skelbti duomenis, tai atlyginimai pas mus jau 28 mėnesius didžiausi iš visų Lietuvos baldų pramonės įmonių. Klausiate, ar sudėtinga rasti žmonių. Ne, žmonių rasti nesudėtinga, sudėtinga rasti specialistų. Tokia ta mūsų pramonė, kad nėra ruošiami specialistai. Tarkime, mes pirkome mechanizmą, kuris kainuoja 5 mln. eurų, tačiau valdyti tokį agregatą specialistų nėra. Todėl mes patys mokiname ir auginame žmones. Šiam fabrikui mes pagrindinius operatorius mokinome apie metus“, – pasakoja Antanas Ėmužis, AB „Freda“ generalinis direktorius.

Įmonės atstovų teigimu, vidutinis atlyginimas „į rankas“ siekia apie 1 tūkstantį eurų.

Krizė nebaisi

Įmonė vadovai šypteli paklausti, ar nebuvo baisu ryžtis tokio masto investicijoms, kai vis garsiau kalbama apie artėjančią krizę.

„Kur ateina krizė? Manyčiau, kad ne tik Lietuvos, bet ir Rytų Europos apdirbamoji pramonė išgyvena aukso amžių. Tai ne tik baldai – tai ir metalai, ir tekstilė, ir plastikai. Gamyba kažkada iš Vakarų judėjo į Kiniją ir kitas šalis. Dabar ji grįžta. Dabar yra puikus laikas, bet niekas nežino, kiek jis tęsis. Mes, kaip lietuviai, esame įpratę save nuvertinti. Mes, lietuviai esame išmanūs, darbštūs, kruopštūs. Mūsų mentalitetas linksta link vokiečių. Dabar yra tiesiog puikus laikas“, – šypsosi Rimas Varanauskas, AB „Freda“ valdybos pirmininkas.

AB „Freda“ – seniausia baldų pramonės įmonė Lietuvoje, veiklą pradėjusi kaip lentpjūvė nuo 1880 metų. „Fredos“ vardu baldų gamybos įmonė įregistruota 1992-aisiais. Dabartinė akcinė bendrovė gyvuoja nuo 2001-ųjų.

Pažymėtina, kad „Fredoje“ mokami atlyginimai yra didžiausi šalies baldų pramonėje. Per ateinančius trejus metus bus sukurta 240 darbo vietų. Šiuo metu darbui naujoje įmonėje jau parengta 70 darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (455)