Kaip skelbiama Vyriausybės pažymoje, Viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo programoje yra įtvirtintas tikslas nuo programos įgyvendinimo pradžios iki 2020 m. atnaujinti apie 470 tūkst. kv. metrų centrinės valdžios viešųjų pastatų, kuriuose bus padidintas viešųjų pastatų energijos vartojimo efektyvumas – pasiekta mažiausiai C energinio naudingumo klasė.

Pagal Energetikos ministerijos iš ministerijų gautą informaciją, centrinės valdžios institucijos planuoja programos lėšomis atnaujinti apie 756 060 kv. metrų F, E ir D energinio naudingumo klasių pastatų ploto.

Pažymima, kad šiuo metu realūs veiksmai, susiję su minėto pastatų ploto atnaujinimu, yra pradėti / vykdomi tik 110 219 kv. m pastatų plotui. Taip pat pažymima, kad šiuo metu dar nepradėti veiksmai, susiję su 101 626 kv. metrų ploto pastatų, privalomų atnaujinti ar perduoti centralizuotai valdomo valstybės turto valdytojui, siekiant pastatus parduoti, nugriauti ar atnaujinti įgyvendinant Energijos efektyvumo direktyvos įpareigojimus.

„Turime situaciją, kad 80 proc. pastatų jau yra atnaujinta, perduota arba nugriauta, o dėl 20 proc. pastatų reikia priimti sprendimus“, – pasitarime teigė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Įvertinant tai, kaip teigiama pažymoje, darytina prielaida, kad iki 2020 m. gali būti neįgyvendinti Direktyvoje nustatyti įpareigojimai, neracionaliai naudojamos lėšos pastatų šildymui bei vėsinimui, taip pat nepanaudotos ES fondų lėšos, skirtos pagal šias minėtas priemones.

Vadovaujantis Europos Komisijos (EK) komunikatu, už ES direktyvose įsipareigojimų nevykdymą gali būti taikomos baudos. Šiuo atveju už Direktyvos įsipareigojimų nevykdymą skirta maksimali bauda gali siekti 4,715 mln. eurų per metus.

Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA) apibendrino duomenis, kokios šiuo metu yra pastatų valdytojų išlaidos šilumai ir elektrai, bei apskaičiavo, kokie galėtų būti teoriniai sutaupymai po pastatų renovacijos. Išlaidos minėtoms paslaugoms galėtų mažėti iki 30 proc.

Visoms ministerijoms siūloma užtikrinti, kad iki birželio 1 d. būtų pateiktos viešųjų pastatų atnaujinimo projektų, planuojamų įgyvendinti panaudojant Energijos efektyvumo fondo arba kitų programų bei valstybės biudžeto lėšas, paraiškos, o iki rugsėjo 1 d. užtikrinti planuojamų parduoti ar nugriauti nenaudojamų pastatų perdavimą Turto bankui.

Energetikos ministerija turėtų apibendrintą informaciją apie pastatų atnaujinimą ne rečiau kaip kas ketvirtį teikti Vyriausybei.

Finansų ministerijai siūloma užtikrinti, kad tvirtinant 2020 m. asignavimus ministerijoms, būtų atsižvelgta į programoje nustatytų įpareigojimų vykdymo pažangą, o už įpareigojimų nevykdymą derybų metu mažinti asignavimų, kasmet skiriamų lėšų valdomo turto (viešųjų pastatų) priežiūrai, išlaikymui ir remontui, dalį.

Finansų ministras Vilius Šapoka šiems siūlymams pasitarimo metu pritarė. Jie bus svarstomi Vyriausybės posėdyje.