Tačiau, anot 15min.lt, ECB leido suprasti, kad jei to reikės yra pasirengęs ryžtingai reaguoti į grėsmes centrinio banko nepriklausomybei, nes centriniai bankai pagal ES sutartį nepriima kitų institucijų nurodymų.

„Informuojame, kad mes nekomentuojame vykstančių tyrimų ir nesikišame į vidines politines diskusijas“, – 15min.lt nurodė ECB vyresnysis atstovas spaudai Nicos Keranis.

Atsakydamas į 15min.lt klausimą apie centrinio banko nepriklausomumo svarbą, ECB atstovas persiuntė banko prezidento Mario Draghi'o pareiškimą Vašingtone balandžio 13-ą dieną, kuriuo jau buvo išsakytas nerimas dėl JAV centrinio banko nepriklausomumo. Taip pat N. Keranis pridėjo ir Europos parlamento narei Evai Kaili išsiųstą laišką, kuriame ECB Stebėtojų tarybos pirmininkas Andrea Enria patikina, kad Europos centrinis bankas „yra pasirengęs ryžtingai reaguoti į grėsmes nepriklausomybei, jei tik to reikės“.

BNS primena, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Stasiui Jakeliūnui praėjusį trečiadienį Vyriausybei pristačius jo vadovaujamos laikinosios Seimo komisijos atliekamą parlamentinį tyrimą dėl 2009-ųjų ekonominės krizės, Vyriausybė pirmadienį nutarė prašyti Generalinės prokuratūros įvertinti tuometinių finansų priežiūros institucijų veiklą per krizę.

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, prokurorų bus klausiama, ar valstybės institucijos, atsakingos už finansinių įstaigų priežiūrą 2008 ir 2009 metais, tinkamai atliko savo funkcijas, bei prašoma įvertinti galimą viešojo intereso gynimo poreikį, „nes dėl Vilibor nemažai būsto paskolas litais turėjusių žmonių patyrė nemažų nuostolių.

S. Jakeliūnas praėjusią savaitę suabejojo, ar LB tinkamai prižiūrėjo komercinius bankus, per krizę galėjusius manipuliuoti indeksu Vilibor ir todėl būsto paskolas paėmę gyventojai galėjo netekti apie 500 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)