Vien šiemet taryba Vilniaus apygardos administraciniam teismui išsiuntė prašymus skirti sankcijas 12-kai vadovų įmonių, pripažintų sudarius kartelius ir pažeidus Konkurencijos įstatymą.

„Atsižvelgiant į veiksmų, kuriais vadovai tiesiogiai prisidėjo prie konkurencijos pažeidimo, pobūdį bei pažeidimo trukmę, teismo prašoma apriboti asmenims eiti vadovaujančias pareigas viešajame ar privačiame sektoriuje ir skirti baudas“, – nurodo taryba.

Anot jos pirmininko Šarūno Keserausko, atsakomybė už Konkurencijos įstatymo pažeidimą gresia ne tik jų vadovaujamoms įmonėms, bet ir jiems patiems.

„Tikimės, kad teismo skiriamos sankcijos privers susimąstyti apie asmeninę reputaciją ir atgrasys ūkio subjektus nuo ketinimų sudaryti konkurenciją ribojančius susitarimus“, – pranešime sakė jis.

Taryba BNS atsisakė pranešti tokių įmonių pavadinimus ir jų vadovų pavardes.

Tarybos teigimu, išvengti asmeninės atsakomybės gali tikėtis vadovai, jei jų įmonės pirmos praneša tarybai apie įstatymo pažeidimą dar iki tyrimo pradėjimo, bei buvę vadovai, pranešę apie vykdytą ar tebevykdomą pažeidimą.

2017 metais taryba teismo prašė skirti asmenines sankcijas 8-ių bendrovių, nubaustų už kartelinius susitarimus, vadovams.

Teismas pernai gegužę trijų statybos įmonių – „Baltic Transport Service“, „Convertus“ bei „Gedarta“ – vadovams Vitalijui Mukovozui, Andrejui Falevičiui bei Gediminui Ivanauskui apribojo teisę 4 metus užimti vadovaujančias pareigas viešajame ar privačiame sektoriuje.

V. Mukovozui neįvykdžius teismo sprendimo ir neišsiregistravus juridinių asmenų registre iš vadovo pareigų, teismas sausį jam skyrė papildomą 498 eurų baudą.

Dėl dar 5 vadovų atsakomybės galutinį sprendimą turi priimti Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Konkurencijos taryba pernai gruodį nubaudė Lietuvos vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociaciją (LVMA) ir 26 vairavimo mokyklas – jos susitarė pakelti vairavimo kursų kainas Vilniuje, Kaune bei Jurbarke. Įmonėms skirtos baudos nuo 1,5 tūkst. iki 129,3 tūkst. eurų, iš viso – 574,4 tūkst. eurų.

2017 metų pabaigoje taryba nustatė kartelį tarp Ignalinos atominės elektrinės (IAE) radioaktyvaus vario metalo laužo pardavimo aukciono dalyvių – bendrovių „Norvesta“ ir „Sypra“ – ir skyrė joms atitinkamai 27,5 tūkst. ir 27,1 tūkst. eurų baudas.

Kartelis taip pat buvo nustatytas tarp įmonių Panevėžio statybos trestas (PST) ir „Irdaiva“ – įmonės susitarė kartu dalyvauti ir nekonkuruoti 24-iuose Vilniaus vystymo kompanijos 2013–2015 metais skelbtuose mokyklų ir darželių atnaujinimo konkursuose. PST skirta 8,514 mln. eurų, o „Irdaivai“ – 3,686 mln. eurų baudos.

Taryba 2017 spalį nustatė, kad 12 Vilniuje veikiančių proginių drabužių nuomos ir pardavimo salonų sudarė kartelį, kai susitarė taikyti vestuvinių suknelių matavimosi mokestį ir kartu apsisprendė dėl jo dydžio – 10 eurų. Bendrovėms skirtos nuo 1 iki 1960 eurų baudos.

2017 metais taryba pripažino, jog Italijos odontologijos produktų tiekėja „Tecnoss Dental“ ir Lietuvos bendrovė „Implamedica“, susitarusios odontologijos klinikoms neparduoti produktų už mažesnes nei kainoraščių kainas, ribojo konkurenciją. Jos nubaustos bendra 175,5 tūkst. eurų bauda.

Įmonėms „Vortex Capital“ „Ledevila“ ir „Elmis“ už kartelinį susitarimą, dalyvaujant europinėmis lėšomis finansuotos kaimo turizmo sodybos statyboje, taryba joms skyrė atitikamai 12,6 tūkst., 2,1 tūkst. ir 1 euro baudas.

Už kartelinį susitarimą taip pat nubaustos bendrovės „Žagarės inžinerija“ ir „Rovaltra“, kad 2014 metais dalyvaudamos technikos pirkimo konkurse, derino pasiūlymus, iš anksto nustatė laimėtoją. „Rovaltrai“ skirta 70,4 tūkst. eurų, „Žagarės inžinerijai“ – 33,4 tūkst. eurų baudos.