Brent“ rūšies ateities sandorių naftos kaina 6.31 val. Lietuvos laiku sudarė 71 JAV dolerį už barelį ir krito 18 centų, arba 0,25 proc., nuo ankstesnės sesijos. „Brent“ naftos kaina pirmadienio prekybą baigė 0,5 proc. nuosmukiu.

JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) ateities sandorių naftos kaina siekė 63,32 JAV dolerio už barelį ir nuo ankstesnės sesijos smuktelėjo 8 centais, arba 0,13 proc. WTI naftos kaina pirmadienį sumenko 0,8 proc.

Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas savaitgalį paskelbė, kad Rusija ir OPEC gali nuspręsti paskatinti gavybą, siekdamos kovoti dėl rinkos dalies su Jungtinėmis Valstijomis, bet tai sumažintų naftos kainas iki 40 JAV dolerių už barelį.

„Auga nerimas, kad Rusija nesutiks išplėsti gavybos apkarpymų ir ateinančiais mėnesiais bandys jų atsisakyti“, – teigia rinkos analitikai.

OPEC ir tokios jos sąjungininkės, kaip Rusija, žinomos kaip OPEC+, susitiks birželį, kad nuspręstų, ar tęsti pasiūlos sumažinimus. Anksčiau jos susitarė apkarpyti gavybą 1,2 mln. barelių per dieną nuo sausio 1 dienos šešiems mėnesiams.

Žaliavų rinkų analitikų teigimu, skalūnų gavyba Jungtinėse Valstijose kelia sunkumų naftos kainoms.

Tačiau naftos kainas taip pat veikia sumenkusi pasiūla iš Irano ir Venesuelos. Be to, esama ženklų, kad Jungtinės Valstijos toliau griežtins sankcijas šioms OPEC gamintojoms, o gavybą ribos ir konfliktai Libijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją