Pirmadienį ES valstybės narės leido pradėti prekybos derybas su JAV. Iš 28 ES šalių, tik Prancūzija balsavo prieš, o Belgija susilaikė, praneša „Reuters“. Europos Komisija (EK) pradės du derybų etapus - dėl muitų tarifų pramoninėms prekėms sumažinimo ir dėl supaprastinto proceso, kuriuo įrodoma, kad prekės atitinka ES ir JAV standartus.

C. Malmstrom tikino susisieksianti su JAV prekybos įgaliotiniu Robertu Lighthizeriu dėl derybų pradžios.

„Mes būsime pasiruošę, kai tik jūs būsite pasiruošę. Jei sutarsime dėl pradžios, manau, galime gana greitai užbaigti“, - spaudos konferencijoje Briuselyje sakė C. Malmstrom.

Pasak jos, Briuselis tikisi pasiekti bent jau preliminarų susitarimą iki spalio 31 d., kai baigsis dabartinės Komisijos kadencija. C. Malmstrom pabrėžė, kad galimas susitarimas dėl muitų yra kur kas mažiau ambicingas nei ankstesnis susitarimas, dėl kurio derybos tarp JAV ir ES truko trejus metus ir galiausiai žlugo.

Abi pusės yra didžiausios viena kitos prekybos partnerės. Prekybos srautai tarp Bendrijos ir Jungtinių Valstijų sudaro apie 30 proc. viso pasaulio prekybos. Komisijos atliktos verslo apklausos duomenys rodo, kad sumažinus ar visai atšaukus muitus ES eksportas į Jungtines Valstijas išaugtų 8 proc., o JAV eksportas į Bendriją - 9 proc.

Visgi, tikino C. Malmstrom, derybose laukiama ir nesutarimų. Jungtinės Valstijos siekia bemuitės žemės ūkio produkcijos prekybos, o tai Europos Sąjungai - raudona linija.

„Žemės ūkis tikrai nebus šių derybų dalimi. Europai tai - raudona linija“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)