Pasak LBA vadovo, jis sutinka, kad klausimai, kuriuos kelia S. Jakeliūnas, yra tinkami, juos reikia išsiaiškinti, tačiau įdomu, kodėl būtent dabar ir kokiame kontekste jie užduodami. Pasak M. Zalatoriaus, S. Jakeliūno pareiškimuose galima įžvelgti politikavimo.

Lietuvos Seimas yra ta institucija, kuri užtikrina Lietuvos banko parlamentinę kontrolę. Visiškai natūralu, kad gali kilti tam tikri klausimai, jie gali būti užduoti, į juos duodami atsakymai ir paaiškinimai. Tačiau man iš tiesų labai keistas žanras yra kreiptis į Vyriausybę. Kiek suprantu, S. Jakeliūnas kreipėsi į Saulių Skvernelį jo nedarbo metu pristatydamas jam kažkokią informaciją. Pats parlamentas gali kreiptis į teisėsaugą. Dar įdomiau - kam kreiptis į teisėsaugą, kada dvi institucijos jau yra atsakiusios į klausimą“, - sakė M. Zalatorius, kaip vieną iš institucijų turėdamas omeny Konkurencijos tarybą, 2013 metais svarsčiusią VILIBOR klausimą ir teigusią, kad nėra pagrindo įtarti dėl bankų manipuliacijų.

Anot LBA prezidento, jam nerimą kelia tai, kokią kryptį įgavo šis parlamentinis tyrimas. Iš pradžių, sako M. Zalatorius, buvo siekiama išmokti pamokas, dabar - surasti, kas dėl to yra kaltas.

„Man iš esmės labai nepatinka šito tyrimo transformacija. Kada tyrimas buvo pradėtas dėl krizės priežasčių, jo tikslas buvo ne kažkokius kaltus rasti, bet išmokti pamokas. Ir ką padaryti valstybiniam sektoriui, kad tos pamokos būtų išmoktos, kaip pasiruošti kitam galimam tokiam sukrėtimui. Dabar matome - tyrimas nukeltas dar pusmečiui, tai ką komisija padarė? Dar nenustatėme klaidų, kurias turime išmokti? Mano galva, tas tyrimas galėjo būti paskelbtas jau dabar. O jeigu nėra atsakymų, kyla klausimas, kaip ta komisija dirba“, - pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ sakė M. Zalatorius.

ELTA primena, kad BFK atlieka tyrimą, kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009-2010 metais ir vėliau turėjo 2005-2008 metais vykdyta prociklinė biudžeto politika. Parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009-2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009-2010 metų krizei Lietuvoje turėjo šalyje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

Pirmadienį Ministrų kabinetas pasitarime svarstys, ką toliau daryti dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos teikiamos informacijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)