Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Stasys Jakeliūnas praėjusį trečiadienį uždarame Vyriausybės pasitarime pristatė situaciją dėl parlamentiniame krizės tyrime renkamos informacijos. Po pasitarimo ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad kol kas apie konkrečią instituciją, į kurią gali būti kreiptasi, nekalbama.

Anksčiau, užpraėjusią savaitę, premjeras sakė, kad dėl Lietuvos banko (LB) veiksmų parlamentiniame krizės tyrime gali būti kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

„Išklausėme tiek komiteto pirmininką, tiek Lietuvos banko atstovus, o pirmadienį Vyriausybė pasitarime priims sprendimą, bet mes neįvardiname jokios konkrečios institucijos, ir, matyt, neįvardinsime“, - po pasitarimo praėjusį trečiadienį S. Skvernelis.

Jo teigimu, minimas sprendimas yra susijęs su Lietuvos gyventojų teisių ir interesų apsauga, taip pat išsiaiškinimu, ar institucijos, kurios turi šią apsaugą užtikrinti, per krizę ją užtikrino. Pasak premjero, jeigu būtų kalbama apie galimą žalą ir jos atlyginimą žmonėms, tai būtų jau ne politiniai sprendimai, bet teisiniai klausimai.

Ministras pirmininkas pabrėžė, kad kalbama ne tik apie Lietuvos banką, bet apie institucijas, kurios tuo metu turėjo užtikrinti vartotojų, ypač turėjusių būsto paskolas litais, teisių ir interesų apsaugą.

S. Skvernelio teigimu, Vyriausybė nesvarstys ekonominės krizės priežasčių.

„Kalbėjome dėl paskolų, paimtų litais, ir vadinamojo VILIBOR istorijos. Krizės priežastis, pasekmes tiria Seimo komitetas“, - sakė S. Skvernelis.

ELTA primena, kad BFK atlieka tyrimą, kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009-2010 metais ir vėliau turėjo 2005-2008 metais vykdyta prociklinė biudžeto politika. Parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009-2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009-2010 metų krizei Lietuvoje turėjo šalyje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

Prieš dvi savaites S. Jakeliūnas surengė spaudos konferenciją, kurioje perskaitė Lietuvos banko (LB) Vito Vasiliausko laišką LB darbuotojams ir visuotinio susitikimo su jais videoįrašą, kuriuose V. Vasiliauskas menkinamai atsiliepia apie BFK atliekamą krizės tyrimą.

Be to, S. Jakeliūnas teigė, jog LB, prižiūrėdamas finansų sektorių, per krizę esą neužtikrino, kad skolinęsi žmonės nepermokėtų dėl manipuliacijų VILIBOR indeksu, keičiant paskolų sutartis iš litų į eurus. Pasak S. Jakeliūno, pernai BFK kreipėsi į Lietuvos banką, klausdamas, ar buvo atlikti tyrimai dėl VILIBOR per krizę, o šiemet sausį gautas atsakymas, kad VILIBOR atitiko tuometinę tarptautinę praktiką. Dabar paaiškėjo, kad 2012 m. LB buvo parengęs pažymą šiuo klausimu. Ją LB paviešino po S. Jakeliūno spaudos konferencijos.

Ministras pirmininkas S. Skvernelis tada sakė, kad dėl LB veiksmų parlamentiniame krizės tyrime gali būti kreiptasi į Generalinę prokuratūrą, prašant išaiškinti, ar tinkamai atstovaujami valstybės ir žmonių interesai.

V. Vasiliauskas sakė, kad Lietuvos bankas visą laiką bendradarbiavo su komisija ir teikė informaciją. Tuo metu V. Vasiliausko retorika, kurią kritikavo Seimo BFK pirmininkas, pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko, tebuvo jo nuomonė. LB taip pat teigia, kad 2012 metais parengtoje pažymoje dėl paskolų kainodaros trūkumų įvardyti permokėjimai skaičiuoti tik teoriškai, remiantis daugybe prielaidų.

BFK atliekamą tyrimą buvo planuojama baigti iki šių metų balandžio vidurio. Seimas pritarė BFK siūlymui, kad krizės tyrimo išvadų pateikimas būtų nukeltas iki spalio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)