Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Vilius Semeška DELFI paaiškino, kad VRK kandidatų pateiktų duomenų netikrina.

Pagal kompetenciją interesų deklaraciją galėtų vertinti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, o pajamų ir turto deklaraciją – Valstybinė mokesčių inspekcija. Šios tarnybos jas tikrintų, jei į jas būtų kreiptasi su prašymu arba skundu.

Socialdemokratų remiamas kandidatas rinkimuose, eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis nurodė privalomo deklaruoti turto už beveik 322 tūkst. eurų. Grafoje apie vertybinius popierius, meno kūrinius arba juvelyrinius dirbinius kandidatas nurodė turįs jų už 2896 eurus. Kandidatas pateikė, kad jo turimos piniginės lėšos – 170 tūkst. eurų. Jis yra suteikęs paskolų už 133 186 eurus, ir pats turi 109 378 eurų paskolų. Metinėje pajamų mokesčių deklaracijoje Briuselyje dirbantis politikas nurodė 32,15 euro sumą.

Arvydas Juozaitis neturėjo privalomo registruoti turto, nurodė neturįs paskolų, taip pat niekam jų nesuteikęs. Jis nurodė, kad jo turimos piniginės lėšos yra 1 800 eurų. Metinėje pajamų ir mokesčių deklaracijoje kandidatas deklaravo 8673,14 euro sumą. Mokėtina pajamų mokesčio suma buvo 291 euras.

Valentinas Mazuronis deklaravo privalomo registruoti turto už 134 319 eurų. Jis nurodė turintis 257 051 eurą piniginių lėšų. Kandidatas yra suteikęs paskolų už 246 650 eurų. Metinėje pajamų mokesčių deklaracijoje jis nurodė 349 620,31 euro sumą. 150 tūkst. eurų buvo deklaruota ne individualios veiklos turto pardavimo arba kitokio perleidimo nuosavybėm pajamų suma. 180 tūkst. eurų buvo nurodyta deklaruoto turto įsigijimo kaina ir su jos pardavimu (kitokiu perleidimu nuosavybėn) susijusių privalomų mokėjimų suma.

Gitanas Nausėda nurodė privalomo registruoti turto už 335 386 eurus. Jis taip pat teigė turįs vertybinių popierių arba meno, juvelyrinių kūrinių už 10 eurų. Kandidato turimos piniginės lėšos – 35 912 eurų. Jis taip pat gavęs 137 331 euro paskolų. Metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje kandidatas deklaravo 103 551,22 euro sumą. Deklaruota mokėtina pajamų mokesčio suma buvo 12 677 eurai.

G. Nausėdos atstovas spaudai Aistis Zabarauskas paaiškino, kad kandidatai neturi prievolės iš naujo atlikti turto vertinimo. Kandidatas taip pat nedeklaravo knygų kolekcijos. Tačiau, pasak A. Zabarausko, jis to padaryti ir negalėjo, nes kandidatai turi deklaruoti vertybinius popierius, meno kūrinius arba juvelyrinius dirbinius. Knygos nėra laikomos meno kūriniais.

Pasak kandidato atstovo, kokia yra turto rinkos vertė gali nustatyti tik vertintojai. „Turtas valdomas bendrąja jungtine nuosavybe su žmona, todėl teikiant deklaraciją šeimos turtas padalintas pusiau į dvi lygias dalis“, – sakė A. Zabarauskas.

Buvęs „valstietis“ Mindaugas Puidokas už 2017 m. deklaravo turįs 6,5 tūkst. eurų turto bei kiek per 26 tūkst. eurų piniginių lėšų. Jis nurodė, kad 2017 m. iš vos gavo 32 tūks. eurų pajamų, sumokėjo beveik 4,5 tūkst. eurų mokesčių.

Lietuvos centro partijos vadovas Naglis Puteikis deklaravo turto už beveik 114 tūkst. eurų. Taip pat nurodė turįs vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių už 2,2 tūkst. Eur, piniginių lėšų – 1,9 tūkst. Eur, paskolinęs 4,2 tūkst. Eur ir dar pats pasiskolinęs 7,2 tūkst. Eur. Pagal pajamų deklaraciją už 2017 m. matyti, kad politikas deklaravo beveik 38,4 tūkst. eurų sumą ir sumokėjo 5,3 tūkst. eurų pajamų mokesčio sumą.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas, premjeras Saulius Skvernelis deklaravo turįs turto, kurio vertė beveik 135 tūkst. eurų. Jis taip pat deklaravo turintis 401 Eur vertės vertybinių popierių, meno kūrinių ar juvelyrinių dirbinių. Taip pat turintis 81 tūkst. eurų. S. Skvernelio deklaracijoje už 2017 m. nurodoma, kad jis nėra niekam suteikęs paskolų, bet pats gavęs paskolą, kurios vertė beveik 34 tūkst. eurų. Jo metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje nurodoma, kad yra gavęs 52,5 tūkst. Eur pajamų, sumokėjęs 7,4 tūkst. Eur pajamų mokesčio sumą. Taip pat gavo 253,35 Eur už tam tikro turto pardavimą ar perleidimą.

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė parlamentarė Ingrida Šimonytė deklaravo turinti turto, kurio vertė siekia 80,5 tūkst. Eur. Ji taip pat nurodė, kad dar turi piniginių lėšų – 53,9 tūkst. eurų ir yra paskolinusi 1 000 eurų. Jos metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje nurodyta, kad gavo 40,1 tūkst. eurų pajamų, sumokėjo 5,7 tūkst. eurų pajamų mokesčio.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatas į prezidentus Valdemar Tomaševski savo turto deklaracijoje už 2017 m. nurodė, kad turi turto už 140,2 tūkst. Eur, piniginių lėšų – 288 tūkst. Eur. Metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje nurodyta, kad 2017 m. gavo 102,6 tūkst. Eur pajamų. Tačiau ties sumokėta pajamų mokesčio suma nurodomas 0 eurų.

Tiesa, kai kurių kandidatų turtai gali būti ir didesni, jeigu jie deklaruoti sutuoktinių vardu.

Kaip DELFI paaiškino V. Semeška, kandidatas, pildydamas deklaraciją, gali pasirinkti, ar pildo šeimos, ar asmeninę anketą. Jei pasirenka deklaruoti tik asmeninį, o ne šeimos turtą, tuomet jis ir nurodo tik tą dalį, kuri priklauso jam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1101)