„Brent“ rūšies ateities sandorių naftos kaina 6.24 val. Lietuvos laiku sudarė 71,44 JAV dolerio už barelį ir sumažėjo 29 centais arba 0,4 proc. nuo ankstesnės sesijos.

JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) ateities sandorių naftos kaina siekė 64,28 JAV dolerio už barelį ir nuo ankstesnės sesijos smuko 33 centais arba 0,5 proc.

JAV žaliavinės naftos atsargos per praėjusią savaitę augo 7 mln. barelių iki 456,6 mln. barelių. Tai - aukščiausias lygis nuo 2017 metų lapkričio, trečiadienį pranešė Energetikos informacijos administracija.

Šalies naftos gavyba išliko rekordinio 12,2 mln. barelių per dieną lygio. Dėl jos Jungtinės Valstijos tapo didžiausiomis pasaulyje naftos gamintojomis ir aplenkė Rusiją bei Saudo Arabiją.

Rinkose taip pat esama nerimo, kad ekonomikos sulėtėjimas greitai gali pakenkti kuro vartojimui po to, kai Tarptautinis valiutos fondas (TVF) šią savaitę sumažino pasaulio ekonomikos augimo prognozę iki žemiausio lygio per dešimtmetį.

Nepaisant JAV naftos pasiūlos ir nerimo dėl ekonomikos padidėjimo, situaciją pasaulio naftos rinkose veikė Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) gavybos apkarpymai, Jungtinių Valstijų sankcijos naftos eksportuotojoms Venesuelai ir Iranui bei konfliktai Libijoje.

„Situaciją naftos rinkose veikia Saudo Arabijos agresyviai remiamas gavybos apkarpymo susitarimas“, - teigia „Saxo Bank“ žaliavų strategai.

„Brent“ ir WTI naftos kainos nuo metų pradžios atitinkamai išaugo apie 30 proc. ir 40 proc.

Pasak analitikų, spaudimas pasaulinei naftos pasiūlai tęsiasi dėl su sankcijomis susijusių problemų Irane ir Venesueloje ir augančių geopolitinių grėsmių Libijoje.

Kalbant apie trumpalaikę naftos rinkų perspektyvą, daug dėmesio skiriama ateities paklausai, kai auga alternatyvaus transporto kuro paklausa.

„Mes tikime, kad pasaulinė naftos paklausa padidės dar 10 mln. barelių per dieną, o daugiau negu pusę jos sudarys Kinija“, - savo pranešime ketvirtadienį teigė „Bernstein Energy“.

Dabartinė naftos paklausa sudaro apie 100 mln. barelių per dieną.

„Bernstein“ naftos paklausos piko tikisi apie 2030 metus, bet paskui laukia didelio vartojimo nuosmukio.

„Nors jokia pramonė nėra amžina, naftos amžius greitai nesibaigs“, - mano „Bernstein“.