Pekinas pastaraisiais mėnesiais bandė padidinti kainas, tačiau jos išliko užsispyrusiai žemos, o pasaulio ekonomikos augimas lėtėjo dėl silpnos paklausos ir prekybos karo su Jungtinėmis Valstijomis.

Tačiau ketvirtadienį duomenys parodė, kad vartotojų kainų indekso (VKI) metinis augimas praėjusį mėnesį sudarė 2,3 proc. ir gerokai padidėjo nuo 1,5 proc. vasarį.

Šis padidėjimas susijęs su mėsos kainų šuoliu, įskaitant jautieną ir avieną, o kiaulienos kainos taip pat ūgtelėjo dėl Afrikos kiaulių gripo protrūkio Kinijoje, dėl kurio teko sunaikinti milijonus kiaulių. Šviežių vaisių ir daržovių kainos taip pat išaugo.

Gamintojų kainų indeksas, kuris yra svarbus vidaus paklausos barometras, augo 0,4 proc. nuo 0,1 proc. vasarį.

Šie rodikliai atitiko „Bloomberg“ apklausos prognozes, bet ekonomistai išlieka skeptiški dėl perspektyvų.

Pasak analitikų, didesnės maisto ir naftos kainos praėjusį mėnesį kilstelėjo pagrindinę infliaciją, bet platesnio pobūdžio kainų spaudimas išliko vangus ir buvo susijęs su didėjančiomis tokių žaliavų kaip nafta kainomis.

Kinijos ekonomikos augimas praėjusiais metais sulėtėjo iki 6,6 proc. ir buvo žemiausias per beveik tris dešimtmečius, o vyriausybė praėjusį mėnesį paskelbė 6-6,5 proc. ūkio plėtros tikslą 2019 metams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)