Pagal dar praėjusių metų gegužę įsigaliojusį įstatymą, savivaldybėms leidimus laikiniems statiniams ant valstybinės žemės išduoti uždrausta (tai liečia lauko terasas, kurios įrengiamos ant pakylos, su laikinomis sienomis). Tokius leidimus, anot įstatymo, išduoti galės tik Nacionalinės žemės tarnyba (NŽT), kuri dar nesugalvojo, kaip tokius leidimus reglamentuoti.

„Teisės aktai, yra teisės aktai. 2018 metais Nacionaline žemės tarnyba išleido įsakymą, kad jei valstybinėje žemėje nori statyti laikiną statinį, reikalingas jų suderinimas. Rašėme ir patys užklausimą, kaip mums reikėtų elgtis, gavome atsakymą, kad sutikimų tvarką dar ruoš, bet konkrečiai nieko neįvardijo, kol kas jie nežino patys, kaip tai įvykdyti“, – DELFI sakė Klaipėdos miesto savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyr. specialistas Rimantas Armonas.

Paprašius patikslinti situaciją, NŽT specialistai patvirtino, kad „šiuo metu yra rengiamas Sutikimų statyti laikinus ir nesudėtingus statinius valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai, išdavimo taisyklių pakeitimo projektas, kurį patvirtinus NŽT planuoja išduoti sutikimus įrengti ir naudoti laikinus prekybos, paslaugų ir/ar maitinimo paskirties statinius (kioskus, paviljonus, lauko kavines, prekybos įrenginius)“.

Anot Arūno, tokia kova su nelegaliomis statybomis pasiekė absurdo lygį.

„Ir ką man, norinčiam dirbti legaliai, sukurti papildomas darbo vietas, dabar daryti? Mes turime du objektus, viename jų žemė išpirkta, tad ten viskas gerai. Kitame, kur norėjome pastatyti naują lauko terasą, kuri veiktų visus metus, pritaikyti šaltesniam sezonui, yra valstybinė žemė. Mes negalime jos išpirkti, tad ir daryti ten nieko negalime. Dar šią vasarą turime galiojantį leidimą iš anksčiau, tačiau ką kitais metais darysime, nežinau“, – atvirauja Arūnas.

Vyras sako, kad skaičiuojant finansine išraiška, toks valstybės sprendimas yra akivaizdus smulkiojo verslo žlugdymas.

„Yra didžiulis nuostolis, mat vasarą baras be lauko terasos, tai gali užsikalti lentomis pastatą ir laukti žiemos. Vienareikšmiškai jis tampa vasarą nepatrauklus“, – sako vyras.

NŽT specialistų žiniomis, kol kas leidimų poreikis nėra didelis.

„Šiais metais Klaipėdoje buvo gauti 3 prašymai, Palangoje ir Neringoje – 0 prašymų išduoti sutikimus įrengti laikinuosius statinius. Kadangi mūsų teisės aktai nenumato tokio išdavimo, NŽT Klaipėdos skyrius atsisakė juos išduoti“, – informavo apie šių metų turimus prašymus Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Aušrinė Lisauskienė.

Tačiau pasivaikščiojus po senamiestį verslininkai atskleidžia visai kitokią realybę.

„Vien čia esantys ėjome jau po kelis kartus aiškintis, ką mums daryti. Mane patį siuntinėjo iš kabineto į kabinetą, kol pasakė, kad niekas nieko nežino“, – atviravo uostamiesčio širdyje lauko terasą besiruošiantis atidaryti verslininkas.

Visai šalia taip pat šiltajam sezonui besiruošiantis kavinės savininkas sako, kad jei situacija nepakis, jam teks sunaikinti pusę terasos, mat tik pusė stovi ant valstybinės žemės.

Dar vienos kavinės vadovai gūžčioja pečiais ir sako, kad ruoštis kitam sezonui jie nori jau dabar, tad jei teks laukti paskutinės minutės, vyks arba masinis kavinių terasų griovimas, arba teks mokėti baudas už tai, kad nespėjo nugriauti.

DELFI kalbinti verslininkai dideliu optimizmu nedega, mat nemažai verslininkų pagal buvusią tvarką galiojančius leidimus statiniams turi paskutinius metus. Tad jei NŽT specialistai nepaskubės, kitais metais, anot verslininko, gresia chaosas.

Uostamiesčio specialistai sako galintys pasiūlyti tik vieną išeitį – kėdes ir stalus statyti prie kavinės tiesiai ant žemės. Tačiau toks siūlymas ne visiems verslininkams priimtinas. Vieni sako, kad vėjai ir lietus neišvengiami ir vasarą, tad visai nesinori, kad klientams lytų į sriubą, kiti skeptiškai žiūri į žalios vejos mindžiojimą.

Kiek užtruks verslininkams taip svarbių leidimų tvarkos paruošimas, kol kas neaišku. Anot savivaldybės atstovo R. Armono, kol kas vienintelė išeitis įrengti lauko kavinę – išnešti staliukus, kėdes ir pastatomus skėčius šalia kavinės ir tam užteks tik savivaldybės specialistų leidimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)