Kaip rašoma įmonės pranešime, gyventojų pajamų mokestis (GPM) nuo šių pajamų mokamas Valstybei mokesčių inspekcijai (VMI), o privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas reikia sumokėti „Sodrai“. Įmokas „Sodrai“ gyventojai turi paskaičiuoti ir sumokėti patys.

Pažymima, kad įmokos turi būti paskaičiuotos nuo tų pačių pajamų, kurios buvo deklaruotos VMI. Savarankiškai dirbančių gyventojų deklaracijų VMI duomenys „Sodrai“ yra perduodami, ir „Sodra“ patikrina, ar gyventojas mokėtinas įmokas paskaičiavo ir sumokėjo teisingai.

Skaičiuojant įmokas „Sodrai“, taip pat reikia atsižvelgti, ar praėjusiais metais žmogus mokėjo einamąsias PSD įmokas ir VSD įmokas avansu.

Gyventojai, kurie vykdo tik savarankišką veiklą ir nedirba samdomo darbo, kiekvieną mėnesį turėjo mokėti einamąsias PSD įmokas - 9 proc. nuo minimaliosios mėnesinės algos (36 eurai). Per metus tai sudarė 432 eurus. Deklaravus pajamas reikia sumokėti tik skirtumą tarp visų mokėtinų ir jau sumokėtų įmokų.

„Sodros“ duomenimis, dalis gyventojų taip pat avansu mokėjo VSD įmokas ir teikė SAV pranešimus. Tokiu atveju deklaravus pajamas taip pat reikia sumokėti tik skirtumą tarp visų mokėtinų ir jau sumokėtų įmokų.

PSD ir VSD įmokas „Sodrai“ nuo VMI deklaruotų pajamų savarankiškai dirbantys gyventojai turi paskaičiuoti ir sumokėti patys.

VSD įmokų tarifas - 28,9 proc. (30,9 proc., jei asmuo kaupė pensijai papildomai savo lėšomis (buvo pasirinkęs modelį 2+2+2). PSD įmokų tarifas - 9 proc.; skaičiuojama nuo pajamų, nuo kurių skaičiuojamos VSD įmokos.

Svarbu žinoti, kad užsiimantys individualia veikla pagal pažymą, taip pat užsiimantys savarankiška žemės ūkio veikla įmokas už praėjusius metus turi mokėti nuo 50 proc. VMI deklaruotų pajamų atskaičius leistinus atskaitymus, o individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų, tikrųjų ūkinių bendrijų nariai nuo 50 proc. savo reikmėms išsiimtų ir VMI deklaruotų lėšų. Įmokas reikia sumokėti jau atėmus sumas, kurios buvo mokėtos avansu.

„Sodra“ pažymėjo, kad, net ir deklaravus pajamas VMI, už praėjusius metus PSD ir VSD įmokų mokėti nereikia, jeigu savarankiškai dirbęs gyventojas pernai visus metus gavo senatvės ar netekto darbingumo (neįgalumo), šalpos pensiją ar buvo sukakęs senatvės pensijos amžių.

Lengvata galioja ir gyventojams, kurie pernai savarankišką veiklą pradėjo pirmą kartą. Jeigu jie niekada iki tol nevykdė savarankiškos veiklos ir nebuvo registruoti draudėjais, VSD ir PSD įmokų nuo deklaruotų pajamų gali nemokėti vienus metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)