Kreditų standartai nuo sausio iki kovo sugriežtėjo 3 proc., Frankfurte įsikūrusiai institucijai teigė skolintojai.

„Grynoji būsto paskolų paklausa pirmąjį ketvirtį tęsė didėjimą, o prie to prisidėjo bendras žemas palūkanų normų lygis“, - pridūrė ECB.

Nors paklausa kitokių formų vartotojų skolinimuisi taip pat augo, bendrovių apetitas kreditams buvo tik „stabilus“, palyginti su ankstesniu ketvirčiu. Tai įvyko po nuolatinio jo didėjimo nuo 2015 metų pradžios.

Sausį surengta beveik 150 bankų ketvirčio apklausa prognozavo, kad paskolų paklausa sulėtės, nes dėl prastesnių ekonominių rodiklių lėtėjo ir euro zonos ūkio plėtra.

Silpnesnis jos augimas 2018 metų pabaigoje tęsėsi ir naujaisiais metais.

ECB praėjusį mėnesį sumažino metinio euro zonos ekonomikos augimo prognozę 2019 metams 0,6 punkto iki 1,1 proc. ir tai buvo padaryta po panašių Tarptautinio valiutos fondo (TVF) žingsnių.

Dėl to buvo apkaltinta „Brexito“ kurstoma nežinomybė ir prekybos konfliktai tarp Jungtinių Valstijų, Kinijos ir Europos Sąjungos.

Portugalijos finansų ministras Mario`ius Centeno, vadovaujantis reguliariems „Eurogrupės“ iždo vadovų iš bendrosios valiutos sąjungos susitikimams, praėjusią savaitę pažymėjo, kad „Brexito“ susitarimas ir prekybos karo paliaubos tarp Vašingtono, Pekino ir Briuselio galėtų padėti išsklaidyti euro zonos ekonomiką temdančius debesis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)