Daugiau negu keturiolika metų Vašingtonas ir Briuselis kaltino vienas kitą nesąžiningai subsidijuojant „Boeing“ ir „Airbus“, o tai atitinkamai buvo „akis už akį, dantis už dantį“ ginčas.

Pirmadienį JAV prekybos atstovo biuras pranešė, kad Pasaulio prekybos organizacija (PPO) pakartotinai rado, jog Europos subsidijos „Airbus“ sukėlė neigiamų padarinių Jungtinėms Valstijoms.

„Ši byla tęsiasi jau keturiolika metų ir dabar laikas veiksmams“, - sakė JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra pasiekti susitarimą su Europos Sąjunga ir užbaigti su PPO taisyklėmis nesuderinamas subsidijas didelėms civilinėms oro transporto priemonėms. Kai Europos Sąjunga užbaigs šias žalingas subsidijas, papildomos Jungtinių Valstijų įvestos priemonės kaip atsakas galės būti panaikintos“, - pridūrė jis.

Pranešime priduriama, kad galutinis susitarimo vykdymas bus stebimas PPO, o rezultatų tikimasi šią vasarą.

Preliminariame produktų, kuriems būtų taikomi tarifai, sąraše yra civilinės aviacijos sektoriaus produktai, įskaitant „Airbus“ oro transporto priemones.

Taip pat įtraukiami tokie maisto produktai kaip žuvis, lašiša, sūris, vaisiai, alyvuogės ir vynai bei drabužiai.

„Boeing“ ir „Airbus“ ginčas yra ilgiausias ir sudėtingiausias, su kuriuo susidūrė PPO, siekianti užimti svarbią vietą pasaulinės prekybos žaidimų aikštelėje.

Tiek „Airbus“, tiek „Boeing“ jau surinko taškų.

PPO 2012 metų kovą nusprendė, kad milijardų dolerių subsidijos „Boeing“ buvo nelegalios ir pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos turi jas užbaigti.

Tačiau po kelių mėnesių Europos Sąjunga pateikė naują skundą, kaltindama Vašingtoną, kad jis nesilaiko šios tvarkos.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija padarė baudžiamuosius tarifus savo skiriamuoju ženklu, įvesdama daug tarifų ir dažnai grasindama jais kaip derybų taktika ir Europos Sąjunga šiuo atveju nėra išimtis.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos dirba, kad įsigaliotų ribotos prekybos paktas kaip liepą sutartų paliaubų dalis, kai D. Trumpas ir Europos Komisijos prezidentas Jeanas-Claude`as Junckeris pažadėjo neįvesti naujų tarifų po priemonių plienui ir aliuminiui.

Pranešimas paskelbtas po to, kai „Boeing“ susidūrė su krize dėl savo „737 MAX“ orlaivio, kuris turi problemų dėl saugumo klausimų, kurie kilo dėl dviejų fatališkų katastrofų.