Direktorių valdybos sprendimas išrinkti D. Malpassą buvo paskelbtas po „atviro, skaidraus“ kandidatų iškėlimo, kuriame galėjo dalyvauti visų šalių narių piliečiai, sakoma Pasaulio banko pranešime.

Tačiau nuo šios organizacijos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo visi 13 jos prezidentų buvo amerikiečiai vyrai, nes buvo laikomasi nerašytos taisyklės, kad Pasaulio bankui vadovauja JAV atstovai, o panašaus pobūdžio institucijai – Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) – visuomet vadovauja europiečiai.

Pranešimas apie naujo vadovo išrinkimą, kaip ir prognozuota, buvo paskelbtas prieš kitą savaitę vyksiančius Pasaulio banko ir TVF bendrus pavasarinius posėdžius.

D. Malpassas buvo vienintelis kandidatas į šį postą. Kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) anksčiau šiais metais pasiūlė jo kandidatūrą, kritikai piktinosi, kad metamas akibrokštas pasaulinio skolintojo pagrindinei misijai – kovai su skurdu.

Šis 63 metų pareigūnas, iki šiol buvęs už Iždo departamento tarptautinius reikalus, yra pagarsėjęs kaip pasaulinių finansų institucijų griežtas kritikas, peikdavęs „korumpuotą“ ir „neveiksmingą“ skolinimo praktiką. Jis taip pat skųsdavosi, kad šios institucijos yra pernelyg dosnios Kinijai.

Vis dėlto pastaruoju metu D. Malpasso retorika buvo sušvelnėjusi: jis sakė esąs įsipareigojęs Pasaulio banko misijai eliminuoti ekstremalų skurdą, taip pat pripažino, kad praeitais metais pradėtos vykdyti reformos tapo atsaku į didžiąją dalį jo anksčiau reikštos kritikos.

Pastaraisiais metais besivystančių rinkų šalys mėgino mesti iššūkį nerašytam susitarimui dėl vadovavimo Pasaulio bankui ir TVF. Jos reikalavo, kad kandidatų siūlymas būtų atviresnis ir pagrįstas nuopelnais.

Pasaulio bankas stengėsi pabrėžti įsiklausąs į šią kritiką, ir dabar jo vadovo rinkimai yra atviresnis procesas. Vis dėlto pastaraisiais metais pagrindiniai banko dalininkai nebuvo linkę paremti kandidatų neamerikiečių.

Daugelis, įskaitant abiem pagrindinėms JAV partijoms atstovaujančius buvusius Iždo departamento vadovus, griežtai kritikavo D. Malpassą ir jo kvalifikaciją. Jie atkreipė dėmesį, kad šis veikėjas neįstengė numatyti pasaulinės finansų krizės, kai dirbo dabar jau nebeveikiančiame investiciniame banke „Bear Stearns“. Be to, D. Malpassas priešinosi po krizės JAV Federalinės rezervų sistemos vykdytai politikai, nors vėliau jo kritika pasirodė buvusi nepagrįsta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)